Ifjú versenygyőztesek adnak hangversenyt a Pesti Vigadóban

2022. június 26-án, vasárnap 17 órakor a Szent István Filharmonikusok kíséretében fiatal tehetségek mutatják be tudásukat a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának hangversenyén. A koncerten W. A. Mozart G-dúr zongoraversenyét (KV 41) Váray Domonkos, Johann Michael Haydn D-dúr fuvolaversenyét Bessenyői Eszter, Hummel Esz-dúr trombitaversenyét Turai Gergő, Sarasate Zigeunerweisen című művét Rinkó Krisztián csellón adja elő. A fiatal tehetségek számos hazai díj mellett nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedhetnek. A Szent István Filharmonikusokat Horváth Gábor, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja vezényli, a műsorvezető Becze Szilvia lesz.
16.06.2022.

A művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolatát vizsgálták a győri konferencián

Művészet/Elmélet Konferencia címmel szervezett tudományos tanácskozást a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett június 14-én a győri Múzeumház épületében. Az összművészeti esemény célja az volt, hogy a magyar művészet, a tudomány, valamint a felsőoktatás kapcsolódásait, együttműködési lehetőségeit vizsgálja, és hogy ezzel a kezdeményezéssel egyúttal hagyományt is teremtsen. A konferencia szervesen kapcsolódott a XVII. Magyar Táncfesztivál programsorozatához a táncművészetet oktató felsőoktatási intézmények bevonásával.

14.06.2022.

Az MMA 2022–2025. évi Művészeti Ösztöndíjprogram nyertesei

Döntés született a Magyar Művészeti Akadémia 2022 februárjában kiírt ösztöndíjpályázatáról. A tíztagú tagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Haris László, Kékedi László, dr. Kovács István, Rátóti Zoltán, dr. Solymosi-Tari Emőke, Stefanovits Péter, Szenes István, Ternovszky Béla, Tóth Péter, Turi Attila – a támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el. A Magyar Művészeti Akadémia 2022–2025. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogram nyertes pályázói névsorát a következő dokumentum tartalmazza: Az MMA 2022. évi Művészeti Ösztöndíj pályázat nyerteseinek listája.

17.06.2022.

Leleplezték Erdély első egész alakos Kós Károly-szobrát

Egész alakos bronzszobrot állítottak Kolozsváron Kós Károly építésznek, grafikusnak, írónak és közösségszervezőnek az általa tervezett felsővárosi Kakasos templom előtt: Farkas Ádám, a nemzet művésze címmel kitüntetett szobrászművész, az MMA elnökségi tagja alkotását a trianoni gyásznap előestéjén, június 3-án leplezték le. Az erdélyi polihisztort a szobor ülő testhelyzetben ábrázolja: Kós Károly saját faragású karosszékében ül, egyik kezében az emblematikus kolozsvári templom alaprajzának tekercsét tartja, másik kezével felfele, a templomtoronyra mutat. Farkas Ádám alkotása egyszerre tisztelgés a transzilvanizmus atyjának emléke, illetve a Trianon utáni folyamatos építkezés örök érvényűségét hirdető Kós Károly-i felszólítás előtt.

07.06.2022.

Elhunyt Prutkay Péter képzőművész

Hosszan tartó betegség után, 75 éves korában elhunyt Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Autodidakta művészként lett a sokszorosított grafika egyik legkiválóbb mestere, jellegzetes dobozképeivel pedig a korra s a történelemre reflektáló olyan művész, aki egyben "politikus" alkat is, akinek társadalmi és morális érzékenysége az árral szembeni úszásnak a megélt tapasztalatából eredt. Prutkay Pétert a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

06.06.2022.
Последњи
// ]]>