2019. június 19–23. – 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Ismét bemutatják és vendégül látják a magyar és a nemzetközi animáció színe-javát a hazai és az európai animációs filmek kétévente megrendezett ünnepén, Kecskeméten. A Magyar Művészeti Akadémia ezúttal is kiemelt támogató.

2019. június 17–22. – Tizenötödik Magyar Táncfesztivál Győrben

Immáron 15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált. A rendezvény keretében június 21-én tartják a Magyar Művészeti Akadémia Napját. A fesztivál támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. június 13–17. – 90. Ünnepi Könyvhét az MMA Kiadóval

2019. június 13. és 17. között 90. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe. A hagyományos fő helyszín, a Vörösmarty tér felújítása miatt idén a Dunakorzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen várják a könyvbarátokat. Ahogy már az előző könyvhéten, az MMA Kiadó önálló pavilonnal vesz részt az eseményen.

2019. június 12. | 19.30 – Fiatal tehetségek bemutatkozó hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozata a Zuglói Filharmóniával közreműködve idén is bemutatja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozat hallgatóit. A különleges tehetségek a Pesti Vigadó dísztermében léphetnek fel.

2019. június 7–8. – A magyar hegedű ünnepe

Az MMA Zeneművészeti Tagozata ismét megrendezi a magyar hegedű kétnapos ünnepét, melyen koncerteken, hangszer- és képzőművészeti kiállításon, művészek és hegedűkészítők mutatják be ezt a csodálatos hangszert.
„2019-ben éppen 11 éve lesz, hogy első ízben rendeztem meg a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását, melynek akkori helyszíne a Régi Zeneakadémia volt. Azóta ez az esemény sorozattá vált és évről évre bemutattam a hazai fiatal hangszerkészítő generációt, akik világszínvonalú munkát végeznek, egyre több elismerést aratva. Az idők során a tematika tovább bővült, más művészeti ágak csatlakozásával vált sokszínűvé. A Magyar Művészeti Akadémia ismételt támogatásával a Vigadó Északi terme ad helyet a fórumnak." — Szecsődi Ferenc hegedűművész, az MMA rendes tagja

2019. június 6. – július 21. – „NAPKELETTŐL NAPNYUGATIG" – nemzetközi nemezművészeti kiállítás

Egy ősi mesterség újjászületésének 40. évfordulója

A kiállítást a nemezművészet újrafelfedezésének negyvenedik évfordulója alkalmából rendezzük. Bemutatásra kerülnek fali nemezek, művészeti objektumok, ruházat és kiegészítők, valamint játékok. A kiállításban szeretnénk bemutatni a nemezben rejlő sokrétű művészi megjelenési formát és egyben azt, hogyan alakult át ez az ősi mesterség a 21. századra. Az alkotók a szakma mesterei, akik hagyományon alapuló, de mai, megújuló népművészeti, illetve iparművészeti alkotásokat hoztak létre. A kiállítás központi részén, a szervezők által kezdeményezett, közösen készített nemez installációt helyezünk el, ami negyven nemez zászlóból áll. Ezzel kívánjuk kifejezni a 40 év óta zajló együttműködést a világ nemezkészítői között.

2019. június 6. | 17.00 – A Nap Kiadó könyvbemutatója

A Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatja be a kiadó az Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteit a szerzők közreműködésével, köztük Pécsi Györgyi, Szörényi László és Tamás Menyhért művét. Háziasszony: Sebestyén Ilona. Az eseményt támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. június 4. | 16.00 – Bartók Béla: Török népzene Kis-Ázsiából című könyvének bemutatója

Sipos János népzenekutató, az MMA levelező tagja könyvbemutatója az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók termében. 

2019. május 28. | 18.00 – Kárpáti Tamás festőművész CREDO című kiállításának kísérőrendezvénye

2019. május 28-án, 18 órától a kiállításban beszélget egymással és az érdeklődőkkel Kárpáti Tamás festőművész és Wehner Tibor, a kiállítás kurátora.

2019. május 27. | 18.00 – Hangverseny Ittzés Mihály emlékére

Ittzés Mihály zenepedagógus, művészeti író, az MMA néhai tagja emlékére szervez hangversenyt a Magyar Kodály Társaság a Régi Zeneakadémia Kamaratermébe. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, a megnyitót Vashegyi György, az MMA elnöke tartja.

2019. május 27. | 10.00 – Kortárs magyar irodalmi művek lexikona | sajtóbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) 2019. május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban.
A sajtóbemutatót Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, valamint Kocsis Miklós az MMA MMKI igazgatója nyitja meg. Pécsi Györgyi és Falusi Márton ismertetik a kutatás célkitűzéseit, módszereit, valamint a lexikon szerkezetét és honlapját. Ezt követően a szerkesztőbizottság tagjai nyilvános kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt.

2019. május 26. | 15.00 – Ludwig van Beethoven C-dúr „kismartoni" miséje (Op.86) Budán

A Budapesti Monteverdi Kórus és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar hangversenye a Budai Ciszterci Szent Imre templomban. Vezényel Kollár Éva karnagy, az MMA rendes tagja.

2019. május 24–26. – Huszonötödik Szolnoki Országos Néptáncfesztivál

A háromnapos fesztivál zsűrijének elnöke Mihályi Gábor koreográfus, rendező, az MMA levelező tagja. A zsűri tagja többek között Eredics Gábor népzenész, az MMA levelező tagja is. A fesztivált támogatja a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. május 24–26. – V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

A Magyar Művészeti Akadémia is támogatója a május végén rendezendő "Ember és Természet Fesztiváljának", mely nem csupán egy filmfesztivál – természetfilmek, animációs filmek és a dokumentumfilmek helyszíne –, hanem művészeti produkciók, kiállítások is színesítik. A programtervezet a www.godollofilmfest.com oldalon érhető el.

2019. május 23. | 18:30 – Haza a mélyben II. – Kortárs öko-regionalista építészet Romániában | Török Áron, Pásztor István

„Létezik-e magyar építészet határainkon túl? Meghatározza-e a külföldön élő magyar származású építészek életművét az identitás, a mélyben élő haza? Mi a fontosabb: az önazonosság, a helyi építészeti kultúra vagy a helyszín?" – az MMA MMKI előadás-sorozata többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ, amint hónapról hónapra neves romániai építészeket sorakoztat fel a FUGA Építészeti Központban.

2019. május 23. | 17.30 – Építészklub: Golda János és Mányi István

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata 2017-ben indította el klubestjeit a Kecske utcai Makovecz Szalonban, ahol egy-egy akadémikus és köztestületi tag mutatja be épp futó munkáit, tervezési feladatait, az őket foglalkoztató építészeti (vagy egyáltalán nem építészeti) gondolatokat és érzéseket. A következő Építészklub építész-párosa Golda János, az MMA rendes tagja, aki Terek és történetek címmel tart előadást, valamint Mányi István, az MMA köztestületi tagja, aki a Szépművészeti Múzeum megújítását mutatja be az építész szemével. Az előadások után (és alatt) várják a szakmai, baráti hozzászólásokat, továbbá lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésre.

2019. május 22–24. – Savaria Filmszemle hatodszor

Ismét megrendezik Szombathelyen a Savaria Filmszemlét. A zsűri tagja András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja, a fesztivált, ahogy a korábbi években, a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

2019. május 22. | 18.00 – Mozi a Vigadóban – Akadémikusportrék | Stoller Antal Huba koreográfus

A Magyar Művészeti Akadémia Akadémikusportrék vetítéssorozatában a nézők olyan művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. A Pesti Vigadó mozitermében ezúttal Stoller Antal Huba koreográfusról, az MMA rendes tagjáról készült portréfilmet lehet megtekinteni. A vetítést beszélgetés követi.

2019. május 21. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Mandics György irodalomtörténész

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata programsorozatának következő estjén Mandics György irodalomtörténésszel Záhonyi András mérnök, íráskutató beszélget az MMA Irodaházában.

2019. május 20. | 19.30 – Balázs János zongoraművész koncertje a Pesti Vigadóban

Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, az MMA köztestületi tagja, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának 2015–2016. évi ösztöndíjasa ad koncertet a Pesti Vigadó dísztermében. A műsoron szerepel többek között Dubrovay László műve is, az estet az MMA Zeneművészeti Tagozata szervezi.

// ]]>