Utolsó útjára kísérték Kobzos Kiss Tamást

Utolsó útjára kísérték Kobzos Kiss Tamás énekes és hangszeres előadóművészt, zenetanárt, az Óbudai Népzenei Iskola egykori igazgatóját, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagját pénteken a budapesti Farkasréti temetőben. A november 8-án, élete 66. évében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zenésztől, előadóművésztől, zenepedagógustól családja mellett számos tisztelője, tanítványa, barátja vett végső búcsút.
Nem véletlen, hogy a magyar nép ősi dalai ma újra élnek, hódítanak a fiatalok között is, ehhez olyan tanítók, zenészek, énekmondók kellenek, mint amilyen Kobzos Kiss Tamás volt hangsúlyozta gyászbeszédében az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán kiemelte: Kobzos Kiss Tamás annak a nagy nemzedéknek a kiemelkedő alakja, amely "megszerettette velünk azt, ami a miénk, ami a mi zenénk, a mi kultúránk". Ha ő énekelt, testvérré lett magyar, török, székely, román, szláv emlékeztetett a miniszter, hozzátéve: Kobzos Kiss Tamás "hűséges volt a magyar múlthoz és Megváltójához, ezért tudott jelen idejű ember lenni és jövőt formálni".
 
Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke felidézte, hogy az MMA-ban nyolc évet töltött együtt Kobzos Kiss Tamással, barátságuk azonban jóval korábban kezdődött. "Negyven éven keresztül baráti társaságunk tagja volt, aki természetesnek tekintette, hogy összejöveteleinkre elhozza a hangszerét is" emlékezett. Nagyon szerény és csendes ember volt, kivéve, amikor föllépett mint közösségi ember, tanító, elsősorban mint énekmondó méltatta barátját Jankovics Marcell.
 
Szerényi Béla, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója Kobzos Kiss Tamásra emlékezve kiemelte: vannak olyan emberek, akik élete önmagában is jel; az ő emlékezetüket nemcsak családjuk őrzi, hanem a nemzet is. Kobzos Kiss Tamás élete is ilyen jelkép – mutatott rá, hozzátéve, a zenész életművének summázatát tanítók, közösségek fogják továbbvinni.
 
Csörsz Rumen István irodalomtörténész a tanítványok nevében finom humorral és tanítási tehetséggel rendelkező, halk szavú, elmélkedő, bölcs emberként emlékezett Kobzos Kiss Tamásra. Útitársául fogadta a fiatalokat, ahogyan őt magát a bécsi Clemencic Consort, akikkel már azelőtt világhírű lett, hogy hazájában elismerték volna – idézte fel Csörsz Rumen István, aki szerint Kobzos Kiss Tamás "nem az újjászületett Tinódi volt [...], hanem egy jelenkori mester, akinek halk szavait valamennyien zsinórmértéknek vehetjük".
 
Somogyi Győző festőművész mint a magyar nemzet és a magyar kereszténység egyik megtartó oszlopától és mint szeretett baráttól, tanítómestertől búcsúzott Kobzos Kiss Tamástól. "Példakép és örömforrás volt számunkra [...], személye és művészete azt sugározta, hogy magyarnak lenni büszke gyönyörűség" hangsúlyozta Somogyi Győző.

Forrás: szöveg - MTI / fotó: MMA
Ponedeljek, 30 november 2015  |  kobzos kiss tamás gyászhír