Kusztos Endre (1925–2015) Fotó: Lugosi Lugo László

Elhunyt Kusztos Endre erdélyi festő, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

Élete kilencvenedik évében, 2015. február 14-én tragikus balesetben elhunyt az erdélyi Szovátán élő Kusztos Endre festő- és grafikusművész.
Kusztos Endre a Maros megyei Makfalván született 1925. szeptember 27-én. Szaktanulmányait a kolozsvári Magyar Művészeti Intézetben kezdte, majd 1955-ben a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett oklevelet. Mestere Miklóssy Gábor volt. Az erdőszentgyörgyi múzeumban dolgozott 1962 és 1965 között, 1966 óta szabadfoglalkozású művész. Tapasztalatait külföldi tanulmányutakon és művésztelepeken gazdagította. A makói művésztelep egyik leggyakoribb vendége volt.

Nagyméretű szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökítette meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremtette meg. Szénrajzaiban a műkritika Nagy István folytatását látja.

„Nagyméretű, tónusos szénrajzain legtöbbször a szülőföld, a Kis-Küküllő mente és az erdélyi Sóvidék tájait örökíti meg. Faluképeiben, csonkult ágú, sziklába kapaszkodó fáiban a kisebbségi lét jelképeit teremti meg" (Murádin Jenő). „Amikor felfedezte [...] a jelentéktelen tárgyak, vízmosások, hordalékanyagok, indák, gyökerek birodalmát, tulajdonképpen akkor találta meg [...] a jelentéktelenben a jelentőset" (Gazda József).

1972-ben a Magyar Nemzeti Galériában volt kiállítása, ahol jelenleg is több művét őrzik. Számos alkotása található a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a nagyváradi múzeumban. Állandó tárlata 1976 óta látogatható szülőfalujában.

Díjai: Pro Cultura Hungarica-díj (2005), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2010); 2013. január 8-án a Magyar Művészeti Akadémia elhivatott életpályájának elismeréseként elnöki különdíjban részesítette.
A Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése 2015. február 18-án, szerdán 14 órakor lesz a szovátai városi temetőkertben, református szertartás szerint. (Fekete György MMA-elnök a temetésre küldött gyászbeszéde itt olvasható.)

Ponedeljek, 16 februar 2015  |  kusztos endre gyászhír