Könyv és kiállítás Lajtha László tiszteletére

Februárban könyvbemutatóval és kiállítással emlékeznek meg Lajtha László zeneszerzőről, népzenekutatóról. Az Ős és utód nélkül Fábián László írásai Lajtha Lászlóról A Lajtha házaspár és Fábián László levelezése című kötet szerkesztője, illetve a Lajtha László az I. világháborúban című tárlat kurátora Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának vezetője.
Az Ős és utód nélkül Fábián László írásai Lajtha Lászlóról A Lajtha házaspár és Fábián László levelezése című kötet a Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó a hátsó borítón így ismerteti a könyvet: „Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött értékes Fábián László hagyatékot Solymosi Tari Emőke zenetörténész a jogörökös külön engedélyével tekinthette át. A kötet Dr. Fábián László (1892–1978) Lajtha László életművéről, illetve egyes kompozícióiról írt tanulmányaiból, kritikáiból, műismertetéseiből, rádió-előadásaiból válogat, valamint közli a zeneszerző szoros baráti köréhez tartozó ügyvéd, zenei szakíró és a Lajtha házaspár levelezésének a hagyatékban található teljes anyagát. A kommunista érában az eredeti látásmódú Fábián írásai politikai okok miatt csak korlátozottan jelenhettek meg, ezért az itt közreadott szövegek tudománytörténeti szempontból is érdekesek."
A kötetet február 11-én szerdán 16.30-kor, az Országos Széchényi Könyvtárban mutatja be Hollós Máté zeneszerző.
 
Február 16-án 18.00 órakor a Hagyományok Házában kiállítás nyílik Lajtha László az I. világháborúban címmel. A kiállítást megnyitja: Dr. Berlász Melinda zenetörténész. Közreműködik: Balog József zongoraművész. A kiállítás kurátora: Solymosi Tari Emőke zenetörténész. 
Ponedeljek, 2 februar 2015