Sipos János: Kirgiz népdalok

Megjelent Sipos János népzenekutató Kirgiz népdalok (Kyrgyz Folksongs) című tanulmánykötete a l'Harmattan kiadónál. A könyvben a szerző a magyar népzene keleti elemeinek eredetét kutatva végzi el a kirgiz terület összehasonlító elemzését. 
„A magyar népzenekutatás igazi hungaricum. Olyan nevek indították, akik jelentős tudósok és zeneszerzők is voltak egy személyben. […] Az iskolateremtők közül elég legyen most csak megemlíteni Bartók, Kodály, Szabolcsi Bence, Járdányi Pál, Vargyas Lajos vagy Dobszay László nevét. Az általuk elvégzett munkák, a kidolgozott módszerek és ezek továbbfejlesztett formái adják a magyar népzenekutatás egyik fő erősségét, és teszik lehetővé, hogy idegen terepen is hatékonyan dolgozzunk" – kezdte népzenei gyűjtőmunkájáról szóló egyik előadását Sipos János.

A tavaly év végén napvilágot látott tanulmánykötet Bartók Béla, Vikár László és Sipos János korábbi törökségi népzenei kutatásainak folytatása. A kötet dallamai Sipos kirgiz gyűjtéseiből származnak, az expedíciókról élvezetes beszámolót is kapunk és megismerkedünk a kirgiz nép kialakulásával, a zenei műfajokkal valamint a híres Manasz eposszal is. A kötet igazi újdonsága a kirgiz népzene úttörő osztályozása, a 332 kirgiz dallamot tartalmazó antológia, valamint a nagy mennyiségű kirgiz dalszöveg és azok angol fordítása.

A kiadvány hamarosan e-book formában is olvasható lesz.
Četrtek, 15 januar 2015  |  sipos jános