Korszakos beruházás lesz a Múzeumnegyed

Felgyorsul az új, nemzeti közgyűjteményeknek otthont adó épületegyüttes megvalósításának tervezése, a múzeumi negyed fejlesztésének előkészítése. Február 10-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója ismertették a terveket a Szépművészeti Múzeumban.

A január végi kormányhatározat szerint az új épületegyüttesben a Néprajzi Múzeum, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek egyesítése érdekében az Új Nemzeti Galéria, valamint a Ludwig Múzeum, a Magyar Zene Háza és a Magyar Építészeti Múzeum kap helyet. Felújítják továbbá a Szépművészeti Múzeum második világháborúban megrongálódott, azóta zárva tartó Román Csarnokát is, ahova a jelenleg a Nemzeti Galériában őrzött gótikus szárnyasoltárok kerülnek majd. Az egykori Szabolcs utcai kórház területén új raktár- és restaurálási központ, az Országos Múzeumi Raktározási és Rekonstrukciós Központ épül fel. A Városliget turisztikai és kulturális központjában pedig helyet kap a Fővárosi Nagycirkusz, a Vidámpark, a Széchenyi Fürdő, a Közlekedési Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és a Műcsarnok bevonásával létrejövő családi szórakoztató központ, „megőrizve a Városliget eredeti tervét, hogy egy igazi néppark legyen" – mondta Balog Zoltán a sajtótájékoztatón. Ez több más mellett az úthálózat és a közlekedés megújítását, a terület- és településfejlesztést is szükségessé teszi. A cél egy vonzó, európai színvonalú kulturális-rekreációs városrész megteremtése.

A kormányhatározat rögzíti az előkészítés ütemezését: a liget rekonstrukciójának koncepcióját április 30-áig kell elkészítenie Baán Lászlónak, a múzeumi negyed épületeire pedig nemzetközi tervpályázatot írnak ki, amit június 30-áig kell előkészítenie a szaktárcának. A projektre a kormány 120 milliárd forintot szán, jórészt európai uniós forrásból. Az első épületek legkorábban 2018-ban fogadnák a látogatókat.

A sajtótájékoztatót követően a miniszter és a főigazgató sajtóbejáráson mutatták be a jelenleg raktárként működő Román Csarnokot.

 

Nedelja, 10 februar 2013