A közvetítő

Várbíró Judit a kudarc hasznáról, Gaál István filmrendező cetlikkel borított padlójáról és a Gyökerekről

Erkel-díjas zenei szerkesztő, karvezető, énektanár, az MMA levelező tagja, akinek nevétől elválaszthatatlan A zenén túl… című sorozat Vásáry Tamással. Várbíró Judit vallja, hogy a zene az egyik legjobb nevelőeszköz, s hogy közvetítő személyiség nélkül nincs siker. A MüpArt Classic sorozat szerkesztőjeként is az foglalkoztatja: hogyan lehet megszerettetni a zenét a közönséggel? A sorozat következő részében Rimszkij-Korszakov Seherezádé című művét a Nemzeti Filharmonikusok előadásában október 10-én, kedden tűzi műsorára az M5.
Torek, 3 oktober 2023

Iránytűnk a művészi minőség

Összegző interjú Vashegyi Györggyel, az MMA leköszönő elnökével


– Milyen ideál lebegett a szeme előtt, amikor a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöki tisztét hat évvel ezelőtt elvállalta?
– Őszinte leszek: szerintem nincs ember, aki előre tudná, pontosan milyen feladatra vállalkozik, amikor akadémiai elnökké választják. Hiába akadémikus tagja valaki a Magyar Művészeti Akadémiának, egészen más szinten látja az MMA-t egy tagozatból; én emellett megválasztásomig az elnökség munkájában sem vettem még részt. Ha valaki megbízást kap erre a tisztségre, biztosan időbe telik, míg föl tud nőni a megtisztelő feladathoz.

Sreda, 4 oktober 2023

„Tölts világosságot szívünkbe, Uram!"

Dávid Katalin 100 – videó Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraestjéről

Dávid Katalin halála előtt alig néhány nappal Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraesttel tisztelgett a századik születésnapját ünneplő művészettörténész, művészeti író előtt a Pesti Vigadóban. A "Tölts világosságot szívünkbe, Uram!" – Dávid Katalin 100 című videóval is a Széchenyi-nagydíjas művészettörténészre, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjára emlékezünk.

Četrtek, 28 september 2023

Születésnapi ajándék

Dobozy Borbála lemezbemutató koncertje a BMC-ben

Dobozy Borbála csembalóművész, az MMA rendes tagja lemezbemutató hangversenyt adott Johann Sebastian Bach kis prelúdiumok, két- és háromszólamú invenciók címmel 2023. szeptember 25-én a BMC koncerttermében. Az eseményt megelőzően ifj. Bazsinka József, a Bartók Rádió műsorvezetője a lemez koncepciójáról kérdezte a csembalóművészt. 

Torek, 26 september 2023

„A természetem részévé vált a hangszerem"

Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa. Mai fejjel szinte felfoghatatlan, mégis igaz: húsz-húsz évet dolgozott együtt a Bartók Vonósnégyessel, majd az Új Budapest Vonósnégyessel is változatlan összeállításban, és még 91 évesen is részt vesz a közel félévszázados Budapesti Vonósok próbáin.

Četrtek, 21 september 2023

A világ alulnézetből

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja memóriáról, családi mintáról és kicsorduló könnyről

Születésnapi helyett akár születésévi koncerteknek is nevezhetnénk Vásáry Tamás idei fellépéseit, hiszen ünnepléssel telik az egész esztendője. Zeneakadémiai koncertsorozatán lesz Dvořák-, Csajkovszkij-, Mendelssohn-est, majd távol-keleti turnéra indul 2024-ben. Mi motiválja a nemzet művészét túl a kilencvenen?

Ponedeljek, 18 september 2023
Zadnji