Új bemutatóval jelentkezett a Honvéd Táncszínház

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a két részből álló Napszédítő/Páva-variációk című produkciót láthatták március 24-én az érdeklődők a Thália Színházban. A Napszédítő című darab a televízióban nagy sikerrel vetített Fölszállott a páva című műsor ötlete nyomán készült - mondta el Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az MTI-nek.
A Honvéd Táncszínház régóta szerette volna feldolgozni a pávamotívumot, aminek eredményeként új hangulatokkal, színekkel, jelmezekkel és táncokkal teli darab született – emlékeztetett Zsuráfszky Zoltán.
A pávamotívum a magyar népművészetben az örök szerelem jelképe: a műsor első része e téma körül forog. A Napszédítő című darab olyan utazásra hívja a nézőket, amely során újra felfedezhetik a magyar népművészet viseleteit, a népzene elbűvölő dallamait és a táncok utánozhatatlan virtuozitását.
Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában kalocsai, matyó, dél-alföldi és székely-földi anyagot mutatnak be a táncosok. A koreográfus elmondta, szeretnék megmutatni azoknak a motívumoknak a gyökereit, amelyek a modern divatban is visszaköszönnek és amelyeket a média is használ. A művészeti vezető kiemelte, nagyon nagy öröm számukra, hogy a produkció révén megmutathatják a közönségnek az eredeti magyar népzene és néptánc csodálatos kincseit.
Az est második részében Kodály Zoltán örökérvényű darabjára, az 1930-as években született Páva-variációk című műre készült tánckölteményt láthat a közönség. A koreográfus elmondta, Kodály rengeteg színt vonultat fel alkotásában, ennek megfelelően a csodálatos jelmezbe bújt táncosok is szomorú, vidám, vicces és érdekes zenei motívumokat bontanak ki a szerelem és a szabadság gondolatát körüljáró táncdarabban.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Nemzeti Táncszínház felkérésére készült produkciót a márciusi bemutatót követően május 17-én láthatják az érdeklődők a Művészetek Palotája Fesztivál-színházában.
Ponedeljek, 24 marec 2014