Novák Ferenc

Pénteken és szombaton a Dóm téren: Hegyen-völgyön lakodalom

Hamarosan összeáll a hatalmas, Kárpát-medencei lagzi, amelyen színészek, néptáncosok és számtalan táncegyüttes közreműködése mellett, 190 szegedi gyerek táncos is fellép. A Szegedi Szabadtéri Játékok keretében Novák Ferenc rendező koreográfus vezényletével július 13-án és 14-én kerül bemutatásra a nagyszabású táncmű, a Hegyen-völgyön lakodalom. A darabot 1972-ben játszották először a szabadtérin, „frenetikus sikerrel".

„Amikor a hetvenes évek elején felkértek, hogy legyek az első nemzetközi néptánc gála rendezője, akadt gondolkodni való. Végül az esküvői szokásokra esett a választás, mivel ezen ünnepkörbe lehetett a legjobban integrálni a külföldi együtteseket, mindenki tudta, miről van szó. Jött-ment boldog-boldogtalan – így a cím is adta magát: Hegyen-völgyön lakodalom. Akkora sikert éltünk meg, hogy páratlan sorozat vette kezdetét…" – emlékszik vissza a kezdetekre Novák Ferenc „Tata". Hegyen-völgyön lakodalom – most is ezt a címet kapta az előadás, amely egyben a 25. Nemzetközi Néptáncfesztivál fő attrakciója is lesz. Novák Péter – a rendező fia, aki „násznagyként" maga is részese lesz a „lakodalomnak" – szerint az előadás címében filozófia van, amely generációkat köt össze.

A nemzedékek összekapcsolására a műfajban bizony továbbra is szükség van. A magyar táncházmozgalom beérett, idestova 40 éves. E négy évtized pedig igazi sikertörténet. „Mindig csapatban gondolkodtam, legyen szó együttesről, vagy akár a Dóm téri produkciókról. Engem a fiatalok tartanak életben, a lendületet tőlük kapom. Tőlük tanulok nap, mint nap. Most sem véletlen, hogy fiatal tanítványaimat hívtam meg a korábbi koreográfus generációk mellé. Merthogy vannak. […] Több mint nyolcvanezer gyerek táncol rendszeresen valamilyen együttesben, csoportban, művészeti iskolában. Ha minden érintettet számolunk az elmúlt évtizedekből, milliós a nagyságrend" – összegzi Novák Ferenc, aki maga is kerek évfordulós: tavalyi 80. születésnapját ünnepli a színpadra állítással.

A táncmű Dóm téri próbái is megkezdődtek Szegeden. Az új bemutató előtt a fesztivál igazgatója, Bátyai Edina, egy negyven évvel ezelőtti partitúrát ajándékozott a rendezőnek. Novák Tata és a darab egyik főszereplője, Csuja Imre pedig szegény gyerekeknek osztottak élelmiszert.

Novák Ferenc, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagja, társaival már nagyon várja a két estét: „Természetesen ugyanazokkal a lakodalmi szituációkkal, dramaturgiai pontokkal állítjuk színre a táncelőadást: ugyanúgy láthatnak a nézők legény- és leánybúcsút vagy épp menyasszony kikérést. Annyiban azonban mégis más lesz a negyven évvel ezelőttihez képest, hogy azóta számos új ismeretanyag gyülemlett fel. Ebben a Hegyen-völgyön lakodalomban már sok olyan táncgyűjtést is bele tudunk tenni, ami a korábbiban még nem volt lehetséges." Mivel az előadások helyszíne Szeged, a fináléban látható tánc dél-alföldi lesz. A táncmű színrevitelét a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

Torek, 10 julij 2012  |  novák ferenc (tata)