Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Sreda, 25 marec 2020

Nézz körül!

Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja színes és fekete-fehér panorámaképeiből nyílt kiállítás 2013. május 23-án a kassai Rovás Galériában.

Torek, 21 maj 2013
Tóth György képei

Magyar fotóművészet az új évezredben

Miként változott meg a fotográfia az ezredforduló óta? Mi történt a magyar fotóművészetben, s az egyetemes folyamatok hogyan hatottak itthon? Többek közt ezekere a kérdésekre keresi a választ a Magyar Nemzeti Galéria tárlata.

Ponedeljek, 13 maj 2013

Érdemes odafigyelni a magyar animációkra

Összeállt, hogy a nevezett magyar animációs filmekből mely alkotásokat mutatják be a 11. Kecskemét Animációs Filmfesztiválon, 2013. június 19. és 23. között. 

Četrtek, 9 maj 2013

Véget ért a 23. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

A fesztivál április 30. és május 4. között zajlott a komáromi Monostori erődben. A fesztiválon átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat, mások mellett Petrás Máriának, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának.

Ponedeljek, 6 maj 2013

Jubilál a legendás rajzfilm

Negyvenedik születésnapját ünnepli Jankovics Marcell legendás mesefigurája. 1973. május 1-jén mutatták be Magyarországon a János vitéz című rajzfilmet.

Torek, 30 april 2013
Prvi Zadnji