Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Sreda, 25 marec 2020

Balla András: Menedék

A Magyar Fotográfusok Házában október 8-án tartották Balla András Balogh Rudolf-díjas esztergomi fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Menedék/Shelter című könyvének bemutatóját. A kötetet Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője mutatta be.

Petek, 11 oktober 2013

50 éves a Sodrásban – konferencia Pásztón

2013. október 4-én és 5-én a Sodrásban című film volt a központi téma a Gaál István tiszteletére rendezett pásztói konferencián.

Sreda, 9 oktober 2013

Dokumentumfilm a magyar animáció aranykoráról

"A Pannónia Filmstúdió közel félévszázados krónikája kijelöl egy korszakot, melyet nemes egyszerűséggel aranykornak nevezünk." 
A filmgyártás államosítása után az ötvenes években megszületett a Pannónia, amely a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs stúdiójává nőtte ki magát. 

Sreda, 2 oktober 2013

A jókedvű örmény temetése

2013. szeptember 30-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című munkáját. Az animációs film képes-forgatókönyvét a rendező készítette, ezzel nagydíjat nyert Franciaországban az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál filmtervversenyén 2005-ben. A bemutatón Orosz István mondott köszöntőt.

Torek, 1 oktober 2013

DVD-n a Magasiskola

Gaál–Sára – 80 című rendezvénysorozat első állomásaként 2013. szeptember 25-én tartották Gaál István Magasiskola című filmjének DVD-bemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában. A bemutatón Fazekas Eszter, Gelencsér Gábor és Pintér Georg, a kiadványon szereplő werkfilm operatőre beszélgetett.

Sreda, 25 september 2013
Prvi Zadnji