Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Sreda, 25 marec 2020

Kunkovács László: Pásztoremberek

November 11-én tartják Kunkovács László Pásztoremberek című könyvének bemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínház emeleti kávézójában.

Torek, 5 november 2013

Gaál–Sára – 80

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet, a Gaál István Egyesület, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet Gaál István és Sára Sándor 80. születésnapja alkalmából rendezett programsorozatának keretében októberben és novemberben Sára történelmi dokumentumfilmjeit vetíti az Uránia. A vetítések ingyenesek.

Sreda, 30 oktober 2013
Az idő látképei / Time Sights / Vedute del tempo

Az idő látképei / Time Sights / Vedute del tempo

– kiállítás és animációsfilm-bemutató a Római Magyar Akadémián
 
Orosz István, Gyulai Líviusz és Jankovics Marcell grafikáiból nyílik kiállítás az Olasz–Magyar Kulturális Évad keretében Olaszországban, a Római Magyar Akadémián.

Petek, 25 oktober 2013

A vajdasági magyar mozgókép napja 2013

Lifka Sándor szobrának megkoszorúzásával kezdődött hétfőn Szabadkán a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából szervezett rendezvény. A koszorú elhelyezésénél több vajdasági magyar filmkészítő is jelen volt.

Sreda, 16 oktober 2013

Bicskei Zoltán filmje a Tisza Mozi Filmfesztiválon

A szolnoki Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja, melyet 2013. október 17. és 20. között tartanak, bemutatja többek között Bicskei Zoltán portréfilmjét Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművészről. 

Ponedeljek, 14 oktober 2013
Prvi Zadnji