Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Sreda, 25 marec 2020

XVII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia immár 17. alkalommal hirdeti meg nemzetközi amatőrfilmszemléjét és fotópályázatát. A Faludi filmszemlék sajátossága, hogy a zsűri az alkotásokat a közönséggel együtt tekinti meg, és a vetítéseket követően nyilvánosságra is hozza kritikai észrevételeit.

Petek, 15 november 2013

A lelkierő tanúságtételei

A Dunatáj Alapítvány az Uránia moziban 2013. november 11-én, 19 órakor mutatta be Zsigmond Dezső Háromkirályok dokumentumfilm-trilógiájának két részét.

Sreda, 13 november 2013

Pásztoremberek – Kunkovács Lászlóval az Urániában

2013. november 11-én, hétfőn este az Uránia Filmszínházban került sor Kunkovács László néprajzos, fotóművész új, reprezentatív albumának a bemutatójára.

Torek, 12 november 2013

MMA-különdíj a XIII. Lakitelki Filmszemlén

Közel négymillió forint értékben osztottak ki díjakat a XIII. Lakiteleki Filmszemlén. A kisközösségi televízióknak és filmműhelyeknek meghirdetett verseny idei témaköre a Kárpát-medence volt.

Ponedeljek, 11 november 2013
Kiállítás és animációsfilm-bemutató a Római Magyar Akadémián

Kiállítás és animációsfilm-bemutató a Római Magyar Akadémián

Az idő látképei / Time Sights / Vedute del tempo


Tegnap este a Magyar-Olasz Kulturális Évad részeként nyílt meg Az idő látképei / Time Sights / Vedute del Tempo című grafikai tárlat, amely három jeles akadémikusunk, Jankovics Marcell, Gyulai Líviusz és Orosz István mintegy harminc grafikáját mutatja be.

Petek, 8 november 2013
Prvi Zadnji