Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Sreda, 25 marec 2020

Ébresszétek fel a világot!

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) „Ébresszétek fel a világot!" címmel fotópályázatot hirdet. Az 1.500.000,- Ft összdíjazású pályázatra Ferenc pápa mondata ihlette pályamunkákat várnak, melyek a címre szabadon reflektálnak, témájuk, szereplőik által önmagukon túlmutató üzenetet hordoznak.

Četrtek, 13 februar 2014

Rövid utazás Kunkovács Lászlóval

A Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című dokumentumfilmet műsorra tűzik a május 16-17-ei X. Göcsej Filmszemlén Zalaegerszegen.

Torek, 11 februar 2014

Elhunyt Jancsó Miklós

Életének 93. évében meghalt Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. "Nem tagadom, a marháskodás az életkorral is jár. Gyerekként az ember azt képzeli, hogy örökké fog élni, és komolyan veszi magát. Amikor már látszik a vége, akkor megkérdezi: mi is ez az egész tulajdonképpen?" – nyilatkozta 2007-ben.

Petek, 31 januar 2014

2. Uránia Filmnapok

Január 24. és 26. között az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében másodszor jelentkezik a tavaly nagy sikert aratott Uránia Filmnapok. A program közel ötven vetítéssel, élőzenei műsorokkal, fotókiállítással és szakmai programokkal köszönti a magyar filmet – ezúttal az operatőrök művészete előtt tisztelegve.

Sreda, 22 januar 2014

Nagy Dénes dokumentumfilmje Rotterdamban

A jövő héten kezdődő rotterdami filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje Nagy Dénes Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című alkotásának. A film egyik főszereplője Bukta Imre képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. 

Četrtek, 16 januar 2014
Prvi Zadnji