Jelenczki István filmje Trianonról

Trianon 100. évfordulójára négyrészes dokumentumfilmet készített Jelenczki István dokumentumfilm-rendező. December 19-én és 20-án 16 órától, valamint januárban egy új alkalommal a járványügyi protokollnak megfelelően online vetítésen tartja meg az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Trianon-filmjének bemutatóját. Jelenczki István a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, filmrendező, képzőművész, fotográfus. Dokumentumfilmje Trianonról ismét egy monumentális munka, az összesen hatórás, részenként átlagosan másfél órás filmfolyam azt a 100 éve velünk élő, feltáratlan, be nem gyógyított sebet mutatja meg, amely minden magyar lelkében ott sajog: az egység elvesztése.
Sobota, 19 december 2020

Filmklub és vetítőterem Sára Sándor tiszteletére

Sára Sándor Balázs Béla- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nevét viseli március 25-től Jászberényben a Lehel Film-Színház új vetítőterme. Emellett közönségtalálkozóval egybekötött filmklubot indítanak, amelyet szintén Sára Sándorról neveztek el.

Sreda, 26 marec 2014

Szombaton átadták a Magyar Örökség díjakat

Évente négy alkalommal adják át a Magyar Örökség díjat, amellyel korunk, valamint a 20. század első felének legjelentősebb teljesítményeit jutalmazzák. A 2014. március 22-én díjazottak között van a Magyar Művészeti Akadémia két rendes tagja, Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató és Kalász Márton költő is.

Sobota, 22 marec 2014

Sikeres volt a Savaria Filmszemle

Két napig peregtek a filmek az első alkalommal megrendezett Savaria Filmszemlén Szombathelyen, ahol két kategóriában több mint száz független alkotás, dokumentumfilm, filmetűd és kisjátékfilm alkotója versenyzett egymással. Zajti Ferenc és Zajti Gábor dokumentumfilmje is a díjazottak közt volt, amelyet dr. Kováts Flóriánról, az MMA alapító főtitkáráról forgattak A kultúra napszámosa címmel.

Petek, 14 marec 2014

„HUMÁNTAPÉTÁK" – Pályázat művészi óriásposzterek tervezésére

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti, Film- és Fotóművészeti Tagozata pályázatot hirdet a MAOE tagjai és a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói, végzett hallgatói számára közösségi, nyilvános tereken elhelyezésre kerülő, sokszorosítható műalkotás tervezésére. Figyelem! A pályázat beadási határidejét meghosszabbítottuk! postai feladás határideje: 2014. március 31.

Sreda, 12 marec 2014

Dárday István és Szalai Györgyi alkotópáros filmjei Makovecz Imréről

Az MMA Makovecz Imre-kiállításán a Vigadóban március 16-ától, vasárnaptól az épület V. és VI. emeletén három teremben láthatók a Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteleti elnökének munkái.

Sreda, 5 marec 2014
Prvi Zadnji