Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
Sreda, 25 marec 2020

Makk Károly a CineFest életműdíjasa

Makk Károly filmrendező, a Nemzet Művésze kapja idén a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. A 90 éves Makk Károly nemzetközileg is elismert alkotó Szerelem című filmje 1971-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál zsűri díját. Idén beválogatták a fesztivál Cannes Classics programjába. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által digitálisan restaurált mozi kópia nemzetközi premierjére az idei fesztivál Cannes Classics programban került sor.

Četrtek, 8 september 2016

A nemzeti filmörökség 56-os tematikájú filmjeit újíttatta fel az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia 2013-tól támogatja a Nemzeti Filmörökség megmentését, a „Nemzeti Filmörökség átmentése" című projekt keretében. Szőts István, az MMA posztumusz tagja két iskolateremtő alkotásának, az Emberek a havason (1941) és az Ének a búzamezőkről (1947) teljes körű digitális restaurálása után, 2016-ban további öt 1956-os tematikájú játékfilm restaurálása és a teljes 1956-os filmhíradó digitalizálása, DVD-n való megjelentetése valósulhatott meg a Magyar Művészeti Akadémia 62,3 millió forint vissza nem térítendő támogatásából.

Četrtek, 8 september 2016

Zsigmond Vilmos-emléktáblát avattak Szegeden

A szegedi Alsóvárosban szülőházánál avatták fel június 16-án a januárban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának emléktábláját.

Petek, 17 junij 2016

Mindannyian egy vagyunk

20 éves a Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat

A jezsuita rend idén 20 éve, hogy minden évben meghirdeti tematikus filmes pályázatát amatőr alkotóknak és filmes tanulmányokat folytató hallgatóknak. Idén az Irgalmasság évéhez kapcsolódóan az irgalom témát jelölték meg a szervezők, erre várják a nevezők filmjeit és fotóit, ugyanis a filmszemléhez fotópályázat is társul.

Sreda, 15 junij 2016

Töredékek – templomok Koreában

Paulius Normantas fotói

Normantas Paulius a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Fényképezőgépével a világot járja: hol Robert Capa, hol Körősi Csoma Sándor nyomába ered, hol a finnugor népekhez látogat el, hogy megörökítse a valóságot. Júniusban a litván-magyar fotóművész koreai templomokról készített fotói láthatók a Koreai Kulturális Központban, Budapesten.

Torek, 7 junij 2016
Prvi Zadnji