Rövid utazás Kunkovács Lászlóval

A Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című dokumentumfilmet műsorra tűzik a május 16-17-ei X. Göcsej Filmszemlén Zalaegerszegen.
"Elképesztő ember Kunkovács László. Éppen olyan, mint a neve. Tagos, termetes magyar, a markába nem fényképezőgépet képzel az ember, hanem gyeplőt, szekercét, vonókést, jövesztő kapát, vonyigót és szénavágót, lőcsöt, juhászkampót, kacort és kapacsot, esetleg szajmójkát kenyéren és csobolyót a padon. Azoknak a rögeszméseknek, akik azért mennek mind távolabbra attól, amit ma civilizációnak tartunk, hogy mind mélyebben hatolhassanak be azoknak a jeleknek a világába, amelyek a valódi őscivilizációról adnak utolsó jelzéseket. Ábrázoljanak ezek a jelek roskadó kemencéket világvégi gyümölcsösökben, kőarcokat a mongol pusztákon, szerszámot szorító kezeket a kunmagyar tanyákon. Úgy járja az országot és világot, mint valaha Orbán Balázs vagy Herman Ottó vagy Mándoki Kongur István."

Elek Tibor, a Bárka folyóirat főszerkesztője

Kunkovács László néprajzos, fotóművész, az MMA rendes tagja. Etnográfiai, kultúrtörténeti, szociográfiai témáin évekig dolgozik. Fotóművész, azzal a többlettel, hogy témáit kutatói alapossággal dolgozza föl, adattárat, archívumot épít. Egybeköti, ami rég szétszakadt: a tudományt és a művészetet. Hazai gyűjtőútjai után szomszédainknál kutatott, majd hátizsákos expedíciói következtek Szibéria és Belső-Ázsia alig ismert népeihez. Tematikus fotókiállításai Magyarországon 125 helyszínen és 16 külország 36 városában, múzeumokban és külhoni magyar intézetekben szerepeltek.
Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című dokumentumfilmet az Art Pictures Film Production készítette 2013-ban a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából. Tekintsék meg a film előzetesét:
 
Torek, 11 februar 2014