Marton József és Koltai Lajos Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Operatőröket díjaztak

Hat kategóriában osztották ki a második alkalommal megrendezett Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait 2019. január 31-én a Pesti Vigadó dísztermében. Zsigmond Vilmos az MMA néhai tagja, míg Kovács László operatőr, filmművész részére tavaly novemberben az MMA közgyűlése kimagasló művészi tevékenysége elismeréseként postumus honoris causa (posztumusz tiszteletbeli tag) címet adományozott. A rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta.
A versenyen, amelyet a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésben a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel rendezett meg, nagyjátékfilm, tévé-, dokumentum-, természet- és kisjátékfilm, valamint diákfilm kategóriában adtak át díjakat. A dokumentumfilmes, természetfilmes és kisjátékfilmes díjak mellé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által felajánlott 300 ezer forintos pénzjutalom is járt, míg a diákfilmes mezőny győztese 50 ezer dollár értékű kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH által felajánlott bruttó 100 ezer forintot is kapott.
Természetfilmek kategóriájában Mosonyi Szabolcs kapta az elismerést a Vad Balaton című alkotás fényképezéséért. A dokumentumfilmek mezőnyében Vargyasi Levente Tehenesek című alkotása győzött, Boros-R. Györgyöt pedig Az elíziumi kém című film fényképezéséért elismerő oklevéllel jutalmazta a zsűri. A kisjátékfilmek kategóriájának győztese Dévényi Zoltán operatőr lett az Ostrom című film képeiért, míg Szőke Dániel elismerő oklevelet kapott az Irinyi című filmért. A diákfilmes mezőny győztese Lehr Juhász Péter lett a Jakab című alkotás képi világáért, a tévéfilmek mezőnyében Csukás Sándor kapta az elismerést a Merénylet című alkotásért. Az elismerő oklevelet Dévényi Zoltán vehette át a Curtiz című filmért. A játékfilmek kategóriájában Nagy András operatőr kapta a díjat az Örök tél című filmért, az elismerő oklevelet Marosi Gábor vehette át az Akik maradtak című alkotásért.
A szervezők korábban közölték, hogy a rendezvény keretében Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesült. Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapta. A Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri döntött a díjakról.
Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
Petek, 1 februar 2019  |  zsigmond vilmos kovács lászló