Bukta Imre

Nagy Dénes dokumentumfilmje Rotterdamban

A jövő héten kezdődő rotterdami filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje Nagy Dénes Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című alkotásának. A film egyik főszereplője Bukta Imre képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. 
Január 22. és február 2. között, immár 43. alkalommal rendezik meg a rotterdami nemzetközi filmfesztivált. A főként innovatív filmalkotásokra specializálódott seregszemle „The State of Europe - My Own Private Europe" című programjában tűzik műsorra Nagy Dénes (Együtt, Lágy eső) legújabb rendezését.

Az  alkotók "kemény, de egyben szolidáris és ítéletektől mentes látleletként" határozzák meg a dokumentumfilmet. "Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére. A Másik Magyarország című film Bukta szemszögén keresztül járja be a falut és annak környékét. Cizellált helyzetfelmérés: hol tartunk, mink van és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától és az abszurdtól, ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról" - írják az 51 perces alkotásról.

Nagy Dénes 2009-ben rendező szakon végzett Szász János osztályában, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egy évet töltött a Berlini Filmakadémián, ahol Krassimir Krumov és Valeska Grisebach vezetése alatt tanult. Számos rövidfilmet készített, fikciós és dokumentumfilmes műfajban egyaránt, amelyek jelentős fesztiválok programjaiban szerepeltek. Lágy eső című 28 perces kisjátékfilmje Cannes-ban, a 45. Rendezők Kéthete (Directors' Fortnight) válogatásban debütált a nemzetközi közönség előtt. Jelenleg Falc címmel egészestés dokumentumfilmjén dolgozik, amely az HBO Europe közreműködésével készül.

A Másik Magyarország a Campfilm produkciójában készült, a Médiatanács támogatásával. Budapesten már látható volt a Verzió filmfesztiválon és a Műcsarnokban tartott vetítésen is, de a nemzetközi közönség Rotterdamban láthatja először. A film producerei László Sára és Gerő Marcell, operatőre Dobos Tamás.

(Forrás: MTI)
Četrtek, 16 januar 2014