A magyar animáció története Stuttgartban

A Stuttgarti Magyar Intézetben nyílik meg május 2-án a Trickfilm fesztiválhoz kapcsolódó magyar animáció-történeti kiállítás, amely május 20-ig tekinthető meg. A tárlatot dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitja meg, köszöntőt mond Fülöp József, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora. A Magyar Művészeti Akadémia által létrehozott és az utóbbi években már számos hazai és külföldi helyszínt is megjárt MAGYAR ANIMÁCIÓ 100 kiállítás az első amatőr trükkfilmkísérletektől a videómegosztókon nézőcsúcsokat döntögető kortárs animációs kisfilmekig mutatja be ennek a sokféle és változatos animációsfilmes történetnek a legfontosabb állomásait, máig kiemelkedő filmjeit, a technika fejlődését és a filmek mögött álló alkotókat.
Stuttgarti Trickfilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
Az 1982-ben alapított Trickfilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál a világ egyik vezető animáció filmes eseménye. A fesztivál bemutatja az animációs filmkészítés teljes körű és legmodernebb spektrumát, valamint a vizuális effektusokkal, építészettel, művészettel, dizájnnal, zenével és játékokkal való kereszteződését. Az esemény – melyen számos iparág képviselteti magát – olyan platformot kínál a forgalmazóknak, produkciós irodáknak, ahol rendkívül széles körű közönség számára mutathatják be filmjeiket és transzmédia projektjeiket. 2018-ban körülbelül százezer fő látogatója volt a fesztiválnak, akik mintegy 1000 filmet tekinthettek meg. A filmfesztivál a művészi animációs filmekre, az interaktív és transzmédia projektek innovációjára, valamint a fiatal tehetségek támogatására összpontosít.
A kiállítás 100 Jahre Animation in Ungarn címmel, ingyenesen tekinthető meg Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban (Haußmannstraße 22, 70188 Stuttgart, Németország).
Magyar animáció 100
A százéves múltra visszatekintő magyar animáció története 1914-ben kezdődött Kató-Kiszly István trükkfilmjeivel. A rendszeres animációsfilm-gyártás a Macskássy Gyula vezette budapesti reklámfilm-műteremben indult el a 30-as, 40-es években. Szintén Macskássy érdeme, hogy a II. világháború után sem szakadt meg a rajzfilmgyártás. Az 50-es években formálódott állami Pannónia Filmstúdió vált a magyar animáció fénykorának alapintézményévé, ahol a 60-as évektől egymás után születtek a ma is ismert animációs mozifilmek és tévésorozatok, valamint a külföldi fesztiválokon nagy sikerű művészi animációk, többek között Rófusz Ferenc 1980-ban készült A légy című filmje, amely az első magyar film volt, amely Oscar-díjat kapott. A rendszerváltozás óta eltelt 25 év a gyártási és financiális nehézségek ellenére is bővelkedik kultikus filmekben és nemzetközi sikerekben, példaként ott van az Oscar-jelölt Maestro, az Annecy-fődíjas Nyócker!, vagy a videómegosztókon is milliós nézőszámot elérő, 100 részes Magyar népmesék. A kortárs magyar animáció utánpótlásának egyik legfőbb intézménye a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a MOME-s diákmunkák mind gyakrabban szerepelnek sikerrel a világ legrangosabb fesztiváljain.