Fotó: rovart.com

Elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth-díjas operatőr

Életének 93. évében elhunyt Szécsényi Ferenc Kossuth és Szőts István-díjas operatőr, a Magyar Mozgókép Mestere, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezetének örökös tiszteletbeli elnöke.
Pályáját laboránsként kezdte a Magyar Filmiroda Részvénytársaságnál, majd átkerült a Hunnia Szivárvány Filmlaboratóriumába. Később segéd-, majd másodoperatőrként foglalkoztatták. Legtöbbet Hegyi Barnabástól és Eiben Istvántól tanulva gyakorlatban sajátította el az operatőri mesterséget. Már első önálló filmjével, a Fábri Zoltán által rendezett Hannibál tanár úrral elismerést aratott és tekintélyt szerzett. Ő fényképezte egyebek között az Árvácskát, az Édes Annát, a Két félidő a pokolbant, az Elveszett paradicsomot és az Angyalok földjét vagy a részint saját életéből építkező Hogy szaladnak a fák című Zolnay Pál-filmet.

Érzékeny kameráját mindig a lényegre irányítva sallangmentes, emlékezetes képeivel, kimunkált fényhangulataival szolgálta és tette emlékezetessé azokat a filmeket, amelyeknek érdemi alkotótársa volt - írta nekrológjában a Magyar Filmszövetség, emlékeztetve, hogy Szécsényi Ferenc a Kovács András rendezte Hideg napokban szinte grafikára emlékeztetően kontrasztos fekete-fehér képvilágot teremtett. "Őt tartják a fekete-fehér filmezés legkiemelkedőbb hazai mesterének, de hogy színes filmben is eredeti látványvilágot tudott teremteni, arra remek példa Az életbe táncoltatott leány" - áll a dokumentumban.

Rendezett dokumentumfilmet is, amelyek közül komoly nemzetközi elismerést, az oberhauseni fesztivál díját kapta az 1974-es Csak egy B betű. Életművéért, emberi, művészi tartásáért nemcsak állami kitüntetésekkel jutalmazták, hanem megkapta például a Hazám és a Magyar Művészeti Akadémia által alapított Szőts István-díjat is. Szécsényi Ferencet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.
(Forrás: MTI)
Petek, 16 maj 2014