Az MMA és az NMHH Médiatanácsa közös delegációjának útja az Amerikai Egyesült Államokban

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH támogatásával lezajlott a 18. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál, amelynek fővédnöke dr. Karas Monika, az NMHH elnöke, védnökei dr. Kollarik Tamás és Kucsera Tamás Gergely voltak. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa közös delegációja részt vett San Franciscó-ban az Öböl-környéki magyarság az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét őrző ünnepi rendezvényein is.
Az 1956-os forradalom emlékére tartott ünnepségen a San Franciscó-i Magyar Református Templomban a nagyszámú magyar közösség előtt mondott beszédet – mások mellett – Széles Tamás főkonzul és Kucsera Tamás Gergely főtitkár, aki köszöntőjében bemutatta a rendezvényt körbefogó, a kétpólusú világrendszert ismertető történeti kiállítást, amely egyes részleteiben ugyancsak felidézte az ötvenhatos eseményeket. Másnap Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja és az MMA főtitkára elhelyezték a megemlékezés virágait a magyar közösség által állított Gloria Victis emlékműnél; a megemlékezés ünnepi szónokai Voisin Éva tiszteletbeli konzul, valamint Könnyű Ernő egykori kongresszusi képviselő voltak.
A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál október 18-i nyitó rendezvényén dr. Karas Monika köszöntötte a megjelenteket; a vetítéssorozat zárásakor Kollarik Tamás és Kucsera Tamás köszönte meg a szervezők és támogatók együttműködését. A zárónap a filmvetítések egyik kiemelt helyszíne volt, ahol a Fesztivál folyamán a magyar animáció történetéről szóló kiállítást is mindvégig láthatta a közönség.
A Filmfesztivál főszervezője, Bunyik Béla a programba a Magyar Nemzeti Filmalap, a Médiatanács Magyar Médiamecenatúra Programja és az MMA által támogatott filmeket válogatott be, így a nézők – mások mellett – megtekinthették a Nagy Zoltán Mihály művéből – Zsigmond Dezső rendezésében – készült, A sátán fattya című filmet, valamint a Kocsis Zoltán életét bemutató, Intim megvilágításban című portréfilmet is.
18. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál
A 2018. október 18-tól november 1-jéig tartó fesztivál idei programját a női filmkészítőknek, rendezőknek és színésznőknek szentelték. A programban 12 játékfilm, valamint dokumentumfilmek, rövidfilmek, televíziós alkotások, animációs és diákfilmek is szerepeltek.
  A kaliforniai nagyvárosban megrendezett kéthetes seregszemle életműdíját Mészáros Márta Kossuth-díjas rendező, forgatókönyvírónak ítélték.
A legjobb színésznő díját megosztva Törőcsik Franciska (Aurora Borealis) és Tarpai Viktória (A sátán fattya) nyerte el, a legjobb színész Csordás Milán (Genezis) lett.
  A legjobb rendezőnek járó díjat Mészáros Márta (Aurora Borealis) kapta, aki szintén elnyerte a legjobb forgatókönyv elismerést is. A legjobb operatőrnek járó díjat megosztva Máthé Tibor (A hentes, a kurva és a félszemű) és Halász Gábor (A sátán fattya) kapta.
  A legjobb dokumentumfilm elismerést Tuza-Ritter Bernadett (Egy nő fogságban), a legjobb televíziós film rendezőjének járó elismerést Vitézy László (A színésznő, A fekete bojtár), a legjobb rövidfilm díjat Dombrovszky Linda (A Kockaember), a legjobb animációs alkotásért járó elismerést Gyulai Líviusz (Egy komisz kislány naplója) nyerte el.
  A díjátadón számos magyar alkotó, köztük Oroszlán Szonja, Törőcsik Franciska és Tarpai Viktória vett részt.
  A magyar filmeket, alkotókat és nyelvet népszerűsítő seregszemlét a Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és a Magyar–Amerikai Filmszínházi Társaság támogatásával rendezték meg.