Átadták a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

A Pressburger Imre-díjat A bűnös című film nyerte, a Zukor Adolf-díjat pedig az Ok-okozat rendezője vihette haza. A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál elismeréseit a szombat esti záróünnepségen adták át, a Művészetek Házában. A filmfesztivál zárógáláján Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében azt mondta: ez a fesztivál a filmszakma jelentős ünnepévé vált. A Magyar Művészeti Alkadémia által is támogatott fesztivál záróünnepségén Buglya Sándor köszöntőjét is felolvasták.
Bíró Tibor, fesztiváligazgató köszöntőjében kiemelte, idén is a világ filmterméseinek legfrissebb kínálatából válogattak. Olyan filmek közül, amelyek a cannes-i, berlini, vagy valamely másik nagy filmfesztiválon már szerepeltek, esetleg elismerést kaptak. Emellett voltak olyan elsőfilmes alkotások is, amelyeknek talán innen indul majd a karrierjük.
Összesen 38 országból érkeztek alkotások: 10 nap alatt 150 vetítést tartottak. Ezek közül 71 film a versenyprogram része volt, 19 pedig a nagyjátékfilmes versenyprogram részét képezte. A fesztiváligazgató kiemelte: előzetes számításaik szerint, idén mintegy 25 ezer néző látogatott el a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tíznapos programjára.
A Magyar Hollywood Tanács elnöke az egyik kísérőendezvény beszélgetésén bejelentette, hogy októberben a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával filmes örökség alkotótábort szerveznek Kelet-Magyarországon.
Buglya Sándor, filmrendező, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadón, gondolatait Ráczkevy Ildikó tolmácsolta. – Örömömre szolgál, hogy az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata nevében gratulálhatok a szervezőknek az elmúlt 15 év kitartó munkájához, az elért sikerekhez és a nemzetközi elismertséghez. Az Akadémia több éve támogatja a CineFest megrendezését, hogy az egyik legrangosabb magyarországi filmszakmai eseményen a színvonalas filmkínálat, a nívós filmszakmai programok és a tartalmas közönségtalálkozók értékes tapasztalattal és élménnyel szolgáljanak a szakemberek és a filmrajongók számára – üzente Buglya Sándor.
A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat a Darko Stante rendezte Ok-okozat film érdemelte ki, különdíjasa lett Nemes Jeles László Napszállta alkotása, a legjobb kisjátékfilm kategóriában Dagbar Agami Végső tiszteletadás című filmje nyert. A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál további díjazottjait itt lehet megtekinteni.
A fesztivál életműdíjasa Hildebrand István Balázs Béla-díjas operatőr és videórendező, egyetemi tanár lett.
Ponedeljek, 24 september 2018  |  buglya sándor cinefest