A Feldobott kő Cannes-ban

Újabb magyar filmklasszikus került be a cannes-i filmfesztivál válogatásába. Idén Sára Sándor filmrendező, operatőr, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja, egykori elnökségi tagja Feldobott kő című filmje került be a Cannes Classics programba, melynek digitális felújítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. Korábban Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Bacsó Péter A tanú című alkotásai mellett szintén szerepelt a Cannes Classics programban Fábri Zoltán Körhinta című műve, melynek felújítását a Magyar Művészeti Akadémia szintén támogatta.
„Mindegyik, a cannes-i filmfesztiválra kiküldött film egy-egy felénk dobott kő. A szóban forgó kis kavics nem más, mint Sára Sándor Feldobott kő című filmje, egy remekül fényképezett, fegyelmezett szerkezetű fikciós dokumentumfilm, amely eltökélt, mint a filmben a szabad ég alatti vetítésén részt vevő szereplők. A film által felvetett politikai kérdések, és az általa közvetített intenzív, közös filmművészeti élmény sarkalltak minket arra, hogy a Cannes Classics szekcióba beválogassuk a múlt e kovakövét, amely bár távoli, mégis oly közelinek hat, mint egy zsebre tett kavics" – mondta Gérald Duchaussoy-t, a Cannes Classics program igazgatója annak kapcsán, hogy a Feldobott kő 52 év után tér vissza Cannes-ba, ahol 1968-ban a versenyprogramban szerepelt.
Abban az esztendőben két magyar játékfilm is bekerült a rangos versenybe: Jancsó Miklós Csillagosok katonák (1967) és Sára Sándor Feldobott kő (1968) című alkotása. Az országszerte kibontakozó diáklázadások miatt azonban a fesztivál félbeszakadt, bár Sára Sándor filmjét még sikerrel levetítették. A magyar újhullám e nagyhatású alkotása szokatlan vizuális erővel láttatja az ötvenes évek magyar falujának véres történelmét, az emberéletekbe kerülő, erőszakos szövetkezetesítést és a kötelező parcellázásokat. A főszereplő fiatal geodéta, akiből a film végére filmrendező lesz, teodolitján át a néző Magyarországot a feje tetejére állítva látja, hatalmas totálokban. A restaurált mozikópia idei cannes-i premierje nem kevésbé rendkívüli körülmények között valósul meg. A 73. Cannes-i Filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt nem a szokott módon tartják meg: a Cannes Classics válogatást a lyoni Lumiére Fesztiválon (október 10–18.) és a Rencontres Cinématographiques de Cannes eseményen vetítik (november 23–26.). A Feldobott kő teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Filmarchívum és Filmlabor közös munkája volt, a restaurálási munkálatokban részt vett Sára Sándor is.
A Nemzeti Filmintézet 2017-ben beindított hosszútávú filmfelújítási és digitalizációs programjának köszönhetően, eddig közel 100 magyar filmklasszikus teljeskörű restaurálása készült el, ebből több tucat a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben, a köztestület finanszírozásával.
 
Forrás: Nemzeti Filmintézet

Feldobott kő
(Fekete-fehér film, 1968)
Rendező: Sára Sándor
Forgatókönyv: Sára Sándor, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc
Operatőr: Sára Sándor
Főszereplők: Balázsovits Lajos, Pásztor János, Berek Kati, Todor Todorov, Bánhidi László

„A film – lényegét tekintve – egy magatartásforma: a cselekvő magatartás vizsgálata. Azt kívánja sugallni, hogy minden szituációban lehetséges és szükséges az értelmes cselekvés, mert csak annak révén tudjuk meghaladni tegnapi és mai önmagunkat, gondjainkat. És azt kívánja sugallni, hogy a legfontosabbat: az embert soha semmilyen vélt vagy valóságos cél érdekében nem szabad mellékes »szempontnak« tekinteni…" (Sára Sándor, 1969)