2. Uránia Filmnapok

Január 24. és 26. között az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében másodszor jelentkezik a tavaly nagy sikert aratott Uránia Filmnapok. A program közel ötven vetítéssel, élőzenei műsorokkal, fotókiállítással és szakmai programokkal köszönti a magyar filmet – ezúttal az operatőrök művészete előtt tisztelegve.
Az Uránia Filmnapok rendezvényét a Filmszínház 2013-ban azzal a szándékkal hozta létre, hogy a magyar film és e filmeket alkotó szakma – dramaturgok, vágók, látványtervezők – láthatóságát növelje, valamint hogy hozzáférhetővé tegye filmkultúránk klasszikus értékeit. A Filmnapok első kiadásán a hangmérnökök és filmzene-szerzőink, azaz a film hangja, a sound design került a program középpontjába. A folytatás főszereplői idén az operatőrök, a nemzetközileg is méltán elismert magyar operatőri iskola.

Az idei műsorban a szűk három nap szigorú terjedelmi korlátai ellenére is igyekeznek a szakma sokszínűségét, alkotói gazdagságát felmutatni: történetileg, műfajilag és tematikusan is szélesre nyitni az optikát, miközben a közismert művek mellett ritkábban látható, kevésbé ismert és elismert alkotások is megjelennek majd a vásznon. Kiemelt figyelmet kap a szakma két nagysága, a száz éve született Illés György és Hegyi Barnabás.

Egy ilyen szélesebb merítésű mustra jó alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet arra, a filmkincs technikai értelemben mulandó. A bemutatásra kerülő filmek egytől-egyig a legjobb elérhető hordozón kerülnek a nézők elé. Megőrzésük feladat, a jelen feladata. A műsoron szereplő közel ötven vetítésen nyolcvannál is több rövid- és egészestés-, játék- és dokumentumfilm szerepel, melyek közül a legkorábbi 1918-ban, a legújabb 2013-ban készült.

A részletes program elérhető itt.

A filmvetítések jelképes, 50 Ft-os belépőjeggyel látogathatók, a kísérőprogramok ingyenesek.
A program mások mellett a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
Sreda, 22 januar 2014