Együttműködés a Kulturális és Innovációs Minisztériummal a Liszt Intézetek programjainak támogatására

Kulturális diplomáciai értekezlet az MMA székházában

A Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó adott otthont idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közösen szervezett hagyományos nyári kulturális diplomáciai értekezletének 2022. július 6-án. Az esemény keretében aláírták a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Magyar Művészeti Akadémia részéről a magyar kulturális diplomáciai programok támogatásáról szóló együttműködési megállapodást.
Sreda, 6 julij 2022

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában, augusztus 2-án elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Munkáival a modern művészet legjobb hagyományainak erdélyi leképezését képviselte, alkotásait erdélyi témák avantgárd feldolgozása jellemzi. E művek ábrázolás- és kifejezésmódjukban összeurópai sajátosságok ötvözetei, a kalotaszegi és csángó népművészet ihletésével. Sipos Lászlót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Petek, 5 avgust 2022

Együttműködés az Építési és Beruházási Minisztériummal

2022. június 21-én a Magyar Művészeti Akadémia és az Építési és Beruházási Minisztérium együttműködési lehetőségeiről tartottak egyeztető megbeszélést. A Lázár János miniszter vezette delegációt Vashegyi György, az MMA elnöke és Turi Attila, az MMA alelnöke fogadta az MMA Andrássy úti irodaházában. A találkozó során többek közt az MMA előtt álló építészeti kérdéseket, megvalósítandó feladatokat tekintették át a résztvevők.

Torek, 21 junij 2022

Az MMA 2022–2025. évi Művészeti Ösztöndíjprogram nyertesei

Döntés született a Magyar Művészeti Akadémia 2022 februárjában kiírt ösztöndíjpályázatáról. A tíztagú tagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották: Vashegyi György (a bizottság elnöke), Haris László, Kékedi László, dr. Kovács István, Rátóti Zoltán, dr. Solymosi-Tari Emőke, Stefanovits Péter, Szenes István, Ternovszky Béla, Tóth Péter, Turi Attila – a támogatásra érdemes munkákat külső szakértőkkel együttműködésben bírálták el. A Magyar Művészeti Akadémia 2022–2025. évekre szóló Művészeti Ösztöndíjprogram nyertes pályázói névsorát a következő dokumentum tartalmazza: Az MMA 2022. évi Művészeti Ösztöndíj pályázat nyerteseinek listája.

Petek, 17 junij 2022

Miniszteri látogatás

A Kulturális és Innovációs Minisztérium új tárcaként 2022. május 24-étől kezdte meg működését Csák János vezetésével. 2022. június 1-jén Csák János miniszter és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár első hivatalos találkozójuk egyikeként bemutatkozó látogatást tettek Vashegyi Györgynél, a Magyar Művészeti Akadémia elnökénél és dr. Richly Gábor főtitkárnál az MMA Andrássy úti irodaházában. A találkozó során Vashegyi György tájékoztatást adott az MMA előtt álló aktuális feladatokról, fejlesztési irányokról, továbbá a felek egyeztettek az MMA és a Nemzeti Kulturális Tanács szerepéről az ágazati stratégia kialakításában, végezetül áttekintették az Akadémia és a Minisztérium együttműködésének néhány kiemelt területét.

Sreda, 1 junij 2022
Zadnji
// ]]>