Megújul a Kossuth tér

A Kossuth tér átalakításának és fejlesztésének terveiről tárgyalt 2012. június 11-i ülésén a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága, amelyre a szakmai szervezetek és kamarák képviselői mellett meghívást kapott a Magyar Művészeti Akadémia is. A köztestületet Fekete György elnök képviselte.

A 2011-ben megkezdett előkészítés szakaszában két közbeszerzési eljárással három-három pályázót választottak ki – tájékoztatta a megjelenteket az Országgyűlés Gazdasági Főigazgatóságának vezetője, Bakos Emil. Az elvégzett előzetes munkák értéke 780 millió forint+ÁFA. Wachsler Tamás programigazgató beszámolója szerint az előkészítés során folytatott régészeti ásatások folyamán nem találtak olyan leleteket, amelyek akadályát jelentenék a fejlesztésnek. Az Országos Építészeti Tervtanács által jóváhagyott tervek szerint 2012 novemberében megkezdődhetnek és 2014 tavaszán várhatóan befejeződhetnek a munkálatok. Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. építésztervezője prezentációjában rámutatott arra, hogy a Kossuth teret olyan látogatóközpont kialakításával kívánják gazdagítani, amelynek előcsarnokában kávézó és időszaki kiállítás is helyet kap, valamint múzeum nyitását is tervezik. A fejlesztés fontos szempontja, hogy a tér minden pontjáról jól látható legyen az Országház, s méltó helyet kapjon a téren az Andrássy-, a Kossuth-, a Tisza-, a Rákóczi és a József Attila szobor.  Az autós forgalmat megszüntetve a gyalogosoknak átadják az alsó rakpartot, megtartják ugyanakkor a villamos nyomvonalát és kikötési lehetőséget is terveznek a hajók számára. Tima Zoltán az átfogó terv részleteit bemutatva elmondta, hogy - az 1900-as évek óta csak részleteiben fejlesztett tér - átalakítása után a kor színvonalán megújítva, méltó módon keretezi majd az Országház épületét.

A bizottsági vita során Pálffy István, a bizottság alelnöke kiemelte, hogy a 2014-ben, Ybl Miklós születésének 200. évfordulóján rendezendő ünnepségsorozat egyik eseményeként adják majd át a megújult Kossuth teret.  

Noll Tamás, a Magyar Építészkamara elnöke hozzászólásában örvendetesnek tartotta, hogy a közbeszerzési eljárás körültekintő gondossággal zajlott, s a fejlesztési terveket európai szintű szakmai megoldásnak tartva üdvözölte annak tartalmát.  L. Simon László, a bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a projekt célja a diktatúrába való átmenetet megelőző, 1944 előtti időszak terére jellemző képzőművészeti arculat visszaállítása. Javaslatára a bizottság 12 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta azon állásfoglalást, mely szerint a tér átalakításának terve és a várható beruházás nemcsak a fővárosi polgárok és a kulturális turizmus, hanem az egész nemzet javát szolgálja. 

Sreda, 13 junij 2012