Bedő Éva csipkekészítő - Csornai menyecskekendő

A népi kézművesség jövője

Október 11–13-án, Kisgyőrben tartották a Magyar Művészeti Akadémia által szervezett, A népi kézművesség jövője című konferenciát, az ország minden részéből érkező, közel negyven fő részvételével.
A konferencia programját Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitotta meg, akit a Néprajzi Tagozat részéről Dr. Bánszky Pál követett. 

A viselet és csipkekészítőknek köszönhetően egy rögtönzött kiállításban is gyönyörködhettek a konferencia résztvevői. 

Szombaton került sor a Zilahy-díjak átadására, melyet az idén két kiváló alkotó, Bedő Istvánné kecskeméti csipkekészítő és Orisek Ferenc fafaragó kapták. A díjakat, a művészek munkásságának méltatásával, Dr. Bánszky Pál adta át.

A gyönyörű időt kihasználva a küldöttek, Kékedi László vezetésével sétát tettek a faluban. Megtekintették a sok szép kültéri alkotást és a Csűrt, mely a helytörténeti gyűjteménynek és az itt székelő Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete tagjainak egyaránt helyet ad. Nyáron, nyitott műhelyként szolgál: a Családi Kézműves Szaktábor lelt méltó helyszínre a Csűrben, illetve annak udvarán. A séta résztvevői elismeréssel szóltak a negyed százada folyó értékőrző és teremtő tevékenységről, a funkcionális szerepet is betöltő faragásokról, melyek mára meghatározzák a település arculatát. Méltán illetik Kisgyőrt a „Faragott falu" jelzővel.

A sétát követően beszámolókkal, vetített képes előadásokkal folytatódott a munka.
Többek között Neszádeliné Kállai Mária és Fehér Jánosné csipke és viseletkészítők, a Népművészet Mesterei, Bedő Istvánné, Orisek Ferenc, Bocskai István és Erdélyi Tibor tartottak tájékoztatót munkásságukról.

Vasárnap délelőtt folytatódtak a tájékoztatók, majd Dr. Bánszky Pál összegezte és értékelte a konferenciát.
 
Tekintsék meg a konferenciáról készített videoriportunkat:
 
Četrtek, 3 oktober 2013  |  konferencia videotudósítás