Valóság és Illúzió – képzőművészeti kiállítás a cirkusz és varieté témakörében

A MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tematikus képzőművészeti kiállítása nyílt meg Valóság és Illúzió címmel 2012. december 11-én a Fővárosi Nagycirkuszban.

A pályázatra érkezett művekből szakmai zsűri válogatta össze a kiállítás anyagát, amelyen 263 művész alkotásai szerepelnek. A zsűri tagjaiAknay János (Kossuth-díjas festőművész), Sárkány Győző (érdemes művész, grafikus), dr. Kriza Zsigmond (a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója), valamint dr. Szeifert Judit (művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője). A kiállítás megnyitásának alkalmából egy komoly, kétnyelvű album is megjelent Valóság és Illúzió / Reality & Illusion címmel, ami tartalmazza a tárlat teljes anyagát, ahol 8 különböző kategóriát képviselnek az alkotások; a kortárs festészet, szobrászat, grafika, alkalmazott grafika, az illusztráció, a textil, a kerámia, illetve a fotó műfaja is jelen van. Szeifert Judit Teremtő varázslat című bevezető szövegében így fogalmaz a művek alaptémájával kapcsolatosan: „A cirkusz transzcendentális szimbólum, metafizikus jellegű valóság, ezért is szolgálhatott már évszázadok óta megannyi képzőművészeti alkotásnak ihlető forrásul. A cirkuszi számok mindegyike ősi jelkép, gyermekkori álmok, vágyak megtestesülése, bemutatása. […] Ez a forrás, ahogy azt a beküldött szépszámú anyag is mutatja, nem apadt el. Bár tagadhatatlan, hogy láthatóan vannak a pályázati kiírás motivációjára készült művek, de több alkotás is bizonyítja a téma elevenen élő inspirációját. […] A beérkezett alkotásokat eszköztárukban és megjelenésükben is sokszínűség jellemzi, ami jól tükrözi jelenkori vizuális művészetünk stilisztikai pluralitását. Ugyanakkor az ihlető forrásul szolgáló téma olykor hasonló gondolatokat hívott életre, illetve műfajokon átívelő azonos szellemiségben fogant művek születtek."

Halász János, parlamenti államtitkár, köszöntőjében elmondta, hogy „A régmúltba visszanyúló első cirkuszélményeink soha nem felejthetően maradnak velünk, időtlenné válnak, felidézésük pedig gyakran egész gyermekkorunk hangulatát visszavarázsolja. […] A nemzeti intézménnyé vált MACIVA és a kiváló honi alkotóművészeket tömörítő MAOE most közös kísérletet tesznek arra, hogy közelebb kerüljünk a titkokhoz."

Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója is üdvözölte a kiállítást, méltatta a művészeket és magát a kezdeményezést, mely közel 300 alkotót inspirált a különböző művek megalkotására.

Dr. Kriza Zsigmond megnyitó beszédében kiemelte, hogy „Aba-Novák, Picasso és az egyetemes művészettörténet más kiválóságai bizonyították, hogy a cirkusz nem kizárólag egy szórakoztató, intenzív élményeket nyújtó művészeti ág, hanem olyan összművészeti látvány- és gondolatvilágot is rejt magában, amely szinte minden esetben inspirálóan hatott más művészeti ágakra is. A kiírt pályázat újra ráirányíthatja a figyelmet a hazai cirkuszművészetre és e kezdeményezés is segítségünkre lesz abban, hogy egyre többen ismerjék fel a cirkuszi műfaj ezerarcú sokszínűségét, derűjét és szépségét."

Több művészt díjjal jutalmaztak. Elismerésben részesült: Remsey Flóra, Majoros Áron Zsolt és Szepessy Béla, akik a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének díját kapták; S. Faragó Gyöngyi, aki a Magyar Cirkusz és Varieté díját nyerte el, valamint Varga-Amár László, aki mostantól az Emberi Erőforrások Minisztériuma díjának birtokosa. A Magyar Művészeti Akadémia díját Rényi Krisztina grafikus, illusztrátor kapta.

 

A kiállítás 2013. február 3-áig tekinthető meg a Fővárosi Nagycirkuszban.

Štvrtok, 2012, december 13  |  kiállítás