Alázat és főhajtás – Gyulai Líviusz és Bukta Imre köszöntése

„Ha Gyulai Líviuszra gondolok, akkor elsődlegesen a kiváló illusztrátort ünnepli a lelkem. Másodjára azonban azt is felidézem, hogy igencsak kevés olyan embert ismerek, aki nála olvasottabb és műveltebb lenne" – mondta Antall István, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője 2012. december 5-én, a szokásos Kecske utcai előadás-sorozat keretében. 

Az estén Gyulai Líviuszt 75., Bukta Imrét pedig 60. születésnapja alkalmából köszöntötték az MMA tagjai. A háznagyi tisztséget Orosz István látta el, közreműködött Berecz András Kossuth- és Magyar Örökség-díjas ének- és mesemondó. Gyulai Líviusz méltatásaként Antall István kiemelte: olyan alkotó embert ismert meg személyében, aki művészetével a legtisztább Weöres Sándor-i hagyományokat élteti tovább. Mint fogalmazott: „olyan finoman tud átadni szemléletet, kultúrát, művészetet és erkölcsöt, hogy a környezete önkéntelenül is azonosul az általa képviselt értékekkel. Gyulai Líviusz az a kortárs művész, aki mellett nem lehet szó nélkül elmenni, csak illő alázattal és kellő főhajtással."

A rendezvényen megjelentek ezt követően megnézték a Gyulai Líviusz által rendezett Könny nem marad szárazon című rajzfilmet.

Kő Pál Kossuth-, Kölcsey- és Munkácsy-díjas szobrászművész a Mezőszemerén élő Bukta Imrét méltatta. Elárulta: kétszer is megnézte a Műcsarnokban jelenleg is látható kiállítását, és nem tudott betelni a látottakkal. Mint fogalmazott: „Érdekes, izgalmas, új művészet van ott bemutatva. Elviszem a tanítványaimat is, mert a tárlatot nekik is látniuk kell." Kő Pál nem titkolta: hosszú időt átölelő barátság fűzi a 60. születésnapját ünneplő Bukta Imréhez.

Streda, 2012, december 12  |  bukta imre gyulai líviusz