Szabó Tünde

A műemléki világnap alkalmából Forster Gyula- és Schönvisner István-díjakat adtak át a Pesti Vigadóban

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízásából L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár a műemléki világnapon Klaniczay Péternek és dr. Nagy Gergelynek Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díjat, dr. Kovács Gyöngyinek és Wollák Katalinnak Régészeti örökségért – Schönvisner István-díjat adományozott április 18-án a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. Az ünnepségen köszöntőt mondott mások mellett Fekete György, az MMA elnöke is.
A műemléki világnap alkalmából Sport és örökség címmel rendezett ünnepség, illetve az azt követő tudományos ülés az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága, a Miniszterelnökség Kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkársága, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata rendezésében valósult meg.
Fekete György MMA-elnök köszöntőjében a magyar műemlékek sorsának történelmi példájaként említette a Pesti Vigadót, mely öt alkalommal újult meg az örökségvédelem és a polgárok szeretetének jóvoltából. Emellett emlékeztetett a kortárs építészet felelősségére az épített örökséghez társuló szellemi javak megőrzésében.
Turi Attila, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője sajátos helynek nevezte Magyarországot a műemlékvédelem tekintetében. Hozzátette: az örökségvédelem egyben identitásvédelmet is jelent. Kiemelte, hogy az MMA Építőművészeti Tagozatának tagjai is kiveszik részüket a műemlékvédelem feladataiban. Egyik éppen a közelmúltban elhunyt Kerényi József volt.
Dr. Fejérdy Tamás, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület elnöke felidézte: a műemléki világnap célja a műemlékek értékére és sérülékeny mivoltára felhívni a figyelmet világszerte. Ez a nap a kulturális épített örökség összességének ünnepe mindenütt. Magyarországon 1984 óta ünneplik ezt a napot.
Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, olimpiai ezüstérmes úszó kiemelte, hogy sportnemzet tagjai vagyunk. Az újkori olimpiák történetében művészeti versenyeken is helytálltunk. E tekintetben idézte fel Hajós Alfréd, Mező Ferenc alakját és említette a 102 esztendős Tarics Sándor nevét. Emellett hangsúlyozta, hogy Makovecz Imre organikus építészetének jóvoltából az olyan létesítmények, mint a Pancho Aréna, az egri vagy bicskei uszoda nemcsak sporthelyszínek, hanem esztétikai élményt is képviselnek.
L. Simon László államtitkár a kormány örökségvédelmi politikájának eredményeit foglalta össze. Kitért a Nemzeti Várporgramra, a Nemzeti Hauszmann-tervre. Külön szólt arról a kérdésről, hogy legitim dolog-e rekonstruálni a múltban már elbontott épületeket. Ismertette a közelmúltban meghirdetett Rommel Flóris Tervet, mely a kárpát-medencei, határon túli épített kulturális örökség megőrzésére irányul.
A Forster Gyula-díj és a Schönvisner István-díj átadását követően Sport és örökség címmel tartottak tudományos ülést.
Pondelok, 2016, apríl 18  |  fekete györgy turi attila műemlékvédelem pesti vigadó