A kultúrák találkozása a budapesti Nemzetközi Építészkongresszus fő témája

A kultúrák találkozásáról tanácskoztak március 16-án a 13. budapesti Nemzetközi Építészkongresszus résztvevői a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában, köztük olyan nemzetközi hírű alkotók, mint a Magyar Nemzeti Galéria új épületét tervező SANAA japán iroda két Pritzker-díjas vezetője, Szedzsima Kazujo és Nisizava Rjúe.
Köszöntőjében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke azt mondta, az építészek és a belsőépítészek feladata, hogy mindenkor újra tudják teremteni az anyag életét. Fekete György emlékeztetett arra, hogy az egynapos tanácskozásnak helyet adó Pesti Vigadó – amely megnyitása óta ötször került romos állapotba – a magyar építészet elmúlt 150 évének szimbolikus helyszíne. Beszélt arról is, hogy Európa fővárosai közül Budapest lakossága példa nélküli módon 10 százalékkal csökkent az elmúlt időszakban, és ez komoly munkát ró a magyar építészszakmára.
Albert Dubler, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) emeritus elnöke azt hangsúlyozta: a világ mára rájött, hogy többé nem lehet pazarolni az erőforrásokat, ezért olyan építészetre van szükség, amely egyszerre foglalkozik a térrel, a környezettel és az emberekkel.
Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöke, az MMA rendes tagja a Nemzetközi Építészkongresszus célkitűzéséről szólva úgy fogalmazott: „Nem mehetünk el szó nélkül a napjaink, heteink, hónapjaink mindenkit érintő felkavaró történései", a kontinensszerte áldozatokat szedő „esztelenség" mellett, a szakma fontos feladata a „tiszta ész logikája szerint" beszélni arról, „milyen sokfélék vagyunk eredetünkben, népeinkben, szokásainkban és kultúránkban".
A tanácskozáson Szedzsima Kazujo és Nisizava Rjúe mellett olyan nemzetközi hírű alkotók tartottak előadást, mint Stefano Baroffio – a szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas vezette rotterdami Office for Metropolitan Architecture (OMA) irodától –, valamint Fuensanta Nieto és Enrique Sobejano a madridi Nieto Sobejano Arquitectos irodától.
A konferencia előadói között szerepelt továbbá a török Emre Arolat és a Sauerbruch Hutton berlini iroda részéről Louisa Hutton. Branczik Márta művészettörténész az 1960-as és 1970-es évek magyar tervezési exportjáról beszélt, Anthony Gall, Dick Sikkes és Oliver Sales részvételével pedig kerekasztal-beszélgetést is meghallgathatott a konferencia közönsége a Magyarországon élő külföldi származású építészek tapasztalatairól, gyakorlatáról.
Az építészkongresszust szerda késő délután Fehérváry Rudolf és Gothárd Erzsébet előadása zárta a Pesti Vigadó felújításáról.
Streda, 2016, marec 16  |  fekete györgy pesti vigadó sáros lászló györgy