Nyári egyetem a felvidéki Jászón

2012. július 10–16. között rendezték meg a Csemadok szervezésében a XV. Jászói Nyári Egyetemet. „Hűség a küldetéshez, bátorság a hűséghez." A Csemadok Kassa-környéke Területi Választmánya ezt az emberi helytállásra figyelmeztető jelmondatot, Németh László tömör felhívását tűzte jelképes zászlajára az idei nyári egyetem műsorkínálata elé. Festői környezet és gazdag műsor várta az érdeklődőket.

 

A sokszínű program részét képezték a Magyar Művészeti Akadémiatevékenységéről, költőkről, korunk magyar építészetéről, Makovecz Imremunkásságáról, a magyar képzőművészet és kultúra jelenéről szóló előadások is.

Július 14-én, szombaton a Magyar Művészeti Akadémia napjára került sor. Az előadók és a kerekasztal-beszélgetés résztevői közt volt Dévényi Sándor, Krcho János, Pásztor Péter építészek – a Magyar Művészeti Akadémia tagjai –, valamint Turi Attilaépítész, a Makovecz Alapítvány képviselője.

Dévényi Sándor, Ybl Miklós-díjas és Kossuth-díjas pécsi építész előadása az organikus építészet munkamódszereiről, az emlékek megőrzéséről és átalakításáról, valamint a felvidéki pusztuló és veszélyeztetett építészeti örökségek felkutatásáról és helyreállításáról szólt. Megemlékeztek Makovecz Imréről, a magyar organikus építészet megteremtőjéről, az erdő, a természet által ihletett emberről. A tábor vendégei beszámolót kaphattak a Makovecz-életműről – vetített képes előadás formájában –, a hagyatékát feldolgozó Turi Attillától, Ybl Miklós-díjas építésztől, aki maga is Makovecz-tanítvány.

Az irodalmi eszmecserét Czakó Gábor előadása vezette fel – többek közt az irodalomtörténetek újraértelmezéséről –, de részt vett Ács Margit, Kiss Anna, Albert Gábor és Gál Sándor írók is. Utóbbi szervezőként is segítette a tábor létrejöttét.

Este Jankovics Marcell rajzfilmjének, az Ember tragédiájának felvidéki bemutatójára került sor M. Molnár László bevezetőjével, majd borkóstoló keretében lehetett elemezni a látottakat.

A jászói tábor az anyanyelvi művelődést, a nemzeti önismeretet, az önbecsülés fejlesztését, a közösségszervezés gyakorlatának elsajátítását, a hagyományőrzést és a családi jellegű műsorkínálatot helyezte eddig is mindig előtérbe. Az idén sem volt másképp, az előadások, a tematikus vitafórumok sorsunkról, sorskérdéseinkről és jövőképünkről szóltak, valamint a kötetlen beszélgetések olyan réteget próbáltak megszólítani, amely be tudja fogadni az igényes művészeti, irodalmi, történelmi, társadalomtudományi, sport és zenei értékeket is.

Pondelok, 2012, júl 23