Csernus Tibor műtermében

2012. szeptember 1-től új belváros születik Hódmezővásárhelyen. A város szívében, összesen 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálja át a település megjelenését és fogalmazza újra a város és a térség kulturális életét. 

A névadó múzeum országosan egyedülálló kiállítással nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt: az ősz első napján délután 3 órakor a múzeum tíz termében Csernus Tibor műtermét idézi meg Kovács Gábor személyes, illetve KOGART-gyűjteményéből származó festménykollekció. A kiállítást Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg.2012. szeptember 1-től új belváros születik Hódmezővásárhelyen. A város szívében, összesen 4,2 milliárd forintból megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed alapjaiban formálja át a település megjelenését és fogalmazza újra a város és a térség kulturális életét. A névadó múzeum országosan egyedülálló kiállítással nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt: az ősz első napján délután 3 órakor a múzeum tíz termében Csernus Tibor műtermét idézi meg Kovács Gábor személyes, illetve KOGART-gyűjteményéből származó festménykollekció. A kiállítást Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg.

Beszédében Csernust a magyar kortárs művészet meghatározó alakjának nevezte, olyan művésznek, aki az intuíciós elmélet tökéletes példája:  „Az elsődleges intuíciónak – azaz a világ hatása a művészre – követhetetlen gazdagsága az, ami Csernus munkáin látszik. Elképesztő, hogy ez az ember mi mindent látott abból a világból, melyet mi észre sem veszünk, csak mikor képeit látjuk. Az alkotásokban jelen van a történelem, a divat, a színvallás, a szolidaritás, a gúny, a derű, mely leképezi az ember életét. A másodlagos intuíció a közönség élménye. Nincs a magyar festészet történetében még egy festő, akinek a képeit ilyen mértékben lehet folytatni. Elképesztő, hogy képeiről mi minden jut az ember eszébe, alkotásai hihetetlen mérvű életet élnek. Csernus csupa talány, képei folyamatos gondolatokat ébresztenek, miközben nem tűrik, hogy művészettörténeti ideológiákat építsenek köréjük" – fogalmazta meg. 
Csernus Tibor (1927–2007) több mint fél évszázados életműve nemcsak a magyar képzőművészetben tölt be meghatározó szerepet, hanem az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezi. Már fiatal korában külön iskola jött létre körülötte, Párizsban pedig olyan új festői világot alakított ki, amely Európában és a tengerentúlon egyaránt egyedülálló. Csernus 1964-től egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig alkotott a francia fővárosban. A hódmezővásárhelyi tárlaton mintegy száz Csernus-festményt, grafikát és akvarellt mutatnak be, valamint a művész párizsi műtermét is megidézik a szervezők. A kiállítás jelen formájában először látható Magyarországon.

Utorok, 2012, august 28  |  kiállítás csernus tibor