Kalász Márton költő és Jean-Luc Moreau francia műfordító az idei Balassi-kard kitüntetettje

A Balassi Bálint-emlékkardot idén Kalász Márton magyar költő és Jean-Luc Moreau francia műfordító vehette át február 13-án a Gellért Szállóban.

A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat a kitüntetetteknek Kiss-Rigó László megyéspüspök és Szilágyi Áron olimpiai és világbajnok kardvívó adta át.

Kalász Márton József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Írószövetség 2001 és 2007 közötti elnöke gazdag életművéért, irodalomszervező munkásságáért vehette át az elismerést. 1958–60 között a Falurádió riportere, 1960-tól 10 éven át az Európa Könyvkiadó szerkesztője, az Új Írás folyóirat rovatvezetője, majd 1971 és 1974 között a berlini Magyar Kultúra Háza munkatársa volt. A Vigilia főmunkatársa 1986-tól, majd dolgozott a Jelenkor című folyóiratnál, 1991 és 1994 között a stuttgarti magyar kulturális intézetet vezette, 1995-től a Károli Gáspár Református Egyetemen tanított.

Jean-Luc Moreau Toursban született 1937-ben. Párizsban magyar, lengyel, orosz és albán nyelvből szerzett diplomát. Több nyelvészeti folyóirat szerkesztőbizottsága és a Párizsi Nyelvészeti Társaság tagja. Irodalmi, nyelvészeti és fordítói munkásságáért többször kitüntették Magyarországon és Franciaországban. Több Balassi-verset ültetett át francia nyelvre, és szerkesztőként is segítette a költőóriás munkásságának megismertetését Franciaországban. Ezzel a tevékenységével érdemelte ki a Balassi Bálint-emlékkardot.

Az ünnepségen Blaskó Péter Kossuth-díjas színész mondott Balassi-verset, amelyet franciául Kévin Massin adott elő. Ad notam Balassi Bálint címmel zenei ősbemutatót is tartottak: Koltay Gergely és Utassy József művét Somos Csaba vezényletével az MR Énekkara szólaltatta meg.

Forrás: MTI; http://www.balassi.eu

Jean Luc-Moreaut a Balassi-kard átadásán Tamás Menyhért méltatta, míg Kalász Mártonról Ágh István tartott laudációt. Mindkét köszöntőt elolvashatja itt:

Jean Luc-Moreau méltatása Tamás Menyhérttől

Kalász Márton laudációja Ágh Istvántól

Streda, 2013, február 13  |  díj-kitüntetés kalász márton ágh istván tamás menyhért videointerjú