Te is olvasol, ugye?

Országos médiakampány az olvasás népszerűsítéséért

A Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete 2013 tavaszán egy országos, társadalmi célú médiakampányt valósít meg, amely élményszerű olvasásra inspirálja, értelmezői tevékenységre ösztönzi a 14–18 éves korosztályt.

 

A PISA2009 összefoglaló jelentése szerint Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába. A jelentés arra is kitér, hogy nem feltétlenül az olvasással töltött órák száma, hanem annak rendszeressége járul hozzá a jobb teljesítményhez. A Te is olvasol, ugye? című kampány értő, értékelő, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra szeretné inspirálni a fiatalokat. A program az olvasásra mint szórakozási formára, élményszerzési módra hívja fel a figyelmet.

A kampány keretében idén márciusban országos és megyei napi- és hetilapok, valamint ismert magazinok fogják közzétenni Grecsó Krisztián Csak egy tánc című kisprózáját. A megjelent novellához kapcsolódóan pályázat indul a középiskolások körében: a feladat rövid értelmező szövegek (kritika, vitairat, esszé) megírása. A diákok pályamunkáit elbíráló zsűri elnöke Für Anikó színművésznő, a zsűri tagja többek között Kányádi Sándor költő is. A legjobbnak választott szöveg szerzője egy százötvenezer forint értékű táblagépet kap ajándékba, továbbá dönthet arról, kik kapják a MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. A győztes tehát ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozza tovább.

A kampány 2013. január 24-én tartott sajtótájékoztatóján programról és a célkitűzésekről Lafferton Kálmán, a Supka Géza Alapítvány elnöke, Diószegi Endre középiskolai tanár, Hivatal Péter médiamenedzser, a Metropol igazgatója és a kampány projektmenedzsere, Szabó Tibor Benjámin író számoltak be. Részt vett továbbá az eseményen Für Anikó színművész, a zsűri elnöke és Grecsó Krisztián író. Für Anikó, kifejtette, az olvasó ember más életminőségű, másként viszonyul a problémákhoz, különösen ma, amikor a szépirodalmi műveket kivonatokból és rövidített változatokból ismerik meg a diákok – többek között ezért fontos küldetés az olvasás népszerűsítése. A kampány finn mintára indul el, ismert ugyanis, hogy Finnország élen jár az olvasásfejlesztésben. Grecsó Krisztián – akinek szépirodalmi műve, ahogyan Diószegi Endre megjegyezte, az első a „kötelező olvasmányok" sorában, mely azzal a céllal született, hogy a középiskolások elemezzék, értelmezzék – beszélt arról, hogy a Pletykaanyu című novelláskötetével már korábban is részt vett vidéki középiskolák vetélkedőin, ahol rengeteg szellemes, nyitott diákkal találkozott. Mivel az írás nézőpontváltásokkal tűzdelt, az alteregó-hagyományba is illeszthető darab, ugyanakkor egy szerelmi kapcsolat története is, megmozgathatja az irodalomórán szerzett tudást, de a személyes élményeket is – mondta el a Csak egy táncról. „Reméljük, hogy erre a pályázatra is sok szellemes, akár szemtelen, gúnyos írás érkezik, és kialakul majd egy aktív párbeszéd – ígérem, hogy semmin nem fogok megsértődni" – mondta.

 

Štvrtok, 2013, január 24