Sokszínű előadások a Zuglói Filharmónia programjain

Három bérlet és a Pastorale-sorozat is szerepel a Zuglói Filharmónia évadprogram-kínálatában, ahol zeneiskolai növendékek is fellépnek a következő szezonban. Az idén hetvenéves Záborszky Kálmán karmester, az MMA rendes tagja születésnapi hangversenye szintén várja a közönséget október 7-én a Müpában. A Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia tartott sajtótájékoztatót 2017. szeptember 26-án a Pesti Vigadóban.
Az összművészeti, közönségnevelő Pastorale-sorozat februártól májusig nyolc alkalommal négy különböző programmal várja a családokat a Pesti Vigadóban – mondta el Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozatának vezetője.
2018. február 17–18-án Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának keresztmetszetét adják elő, március 24–25-én a klarinét és társai mutatkoznak be különböző műfajokban, április 21–22-én Debussy és Ravel világát ismertetik meg az érdeklődőkkel, május 12–13-án pedig a magyar, román és szlovák néptánc és népzene kerül a középpontba a Szomszédolás Bartók világában című esten.
Az 1997-ben elindított sorozatban eddig több mint 220 előadással várták a közönséget az általános iskolás korosztálytól kezdve a felnőttekig. A sorozat a műfaji sokszínűségre törekszik, bevonva a társművészeteket is az élményt adó programokba.
Baráti Kristóf hegedűművész ezúttal karmesterként mutatja meg magát több ízben is.
A Budapest Kongresszusi Központban Muszorgszkij Éj a kopár hegyen, Sosztakovics I. gordonkaversenye és Dvorák IX. szimfóniája hangzik el 2017. október 20-án a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar közreműködésével, a szólista Várdai István gordonkaművész lesz. Vezényel Baráti Kristóf hegedűművész, az MMA tagja.
A Zeneakadémián Felix Mendelssohn-Bartholdy 114. zsoltár, e-moll hegedűverseny és Brahms IV. szimfónia című műve szólal meg  2018 májusában, közreműködik és vezényel Baráti Kristóf hegedűművész, az MMA tagja.
A Stephanus bérlet négy koncertje a Müpában, a négy előadásból álló Gaudeamus bérlet a Zeneakadémián, a Téli bérlet négy hangversenye a Pesti Vigadóban várja a közönséget.
További információk a Zuglói Filharmónia honlapján (http://zugloifilharmonia.hu/).
 
Záborszky Kálmán születésnapi koncertje a Művészetek Palotájában
„Záborszky Kálmán rengeteget tett a magyar zenei életért, az oktatásért, az iskolaszervezésért, különböző ifjúsági együttesek létrehozásáért. Karmesterként nagyszerű zenekart alapított, fantasztikus produkciókat dirigálva" – méltatta Dubrovay László zeneszerző, a Nemzet Művésze, az MMA elnökségi tagja a születésnapos karmestert. Elmondta: „A fiatalokkal való közös munka révén építi az előadóművészek és a közönség következő generációját".
A Müpa ad otthont a 70. születésnapját ünneplő Záborszky Kálmán, a Zuglói Filharmónia vezető karmestere, művészeti vezetője, az MMA tagja hangversenyének október 7-én.
Az esten Zempléni László Régi magyar táncok, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus és Galántai táncok, valamint Dubrovay László Faust, az elkárhozott című művének részletei hangoznak el Záborszky Kálmán vezényletével, közreműködik a Hunyadi János Általános Iskola gyermekkara, valamint Kovácsházi István tenor.
A koncert egyik fontos eleme pedagógiai, hiszen a Régi magyar táncok című műben a 140 főből álló Szent István Király Szakgimnázium és Zeneiskola növendékeiből alakult zenekar működik közre. Dubrovay László balettjéből négy részletet játszanak, így többek között Mefisztó táncát, valamint Margit és Faust szerelmét, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztiválon már nagy sikerrel játszottak.
További információk: mupa.hu
Portréfilm Záborszky Kálmánról (előzetes)
A videóban pályatársak, diákok, volt növendékek beszélnek Záborszky Kálmánról, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskoláról, annak hangulatáról, történetéről, zenei oktatásról, művészetek keveredéséről, és a zene iránti elkötelezettségről és szeretetről. (MMA, 2013)