Magyar klasszikusok Moszkvában

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész koncertjével indul a Magyar Klasszikusok hangversenysorozat a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban október 13-án. A zongoraművész – aki a 2017/2018-as évadban Bécsben, Münchenben, Sidney-ben, Rómában és Budapesten is fellép – moszkvai koncertjén Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dubrovay László művei csendülnek majd fel. November 14-én Baráti Kristóf hegedűművész, valamint december 8-án a Kodály Vonósnégyes is színpadra lép a Csajkovszkij Konzervatóriumban.
Balázs János a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet által szervezett klasszikus zenei sorozat keretében lép fel első alkalommal az orosz fővárosban. Az őszi hangversenysorozat elsősorban Kodály Zoltán zeneszerző előtt tiszteleg, akinek születése 135. évfordulójára és halála 50. évfordulójára emlékeznek idén. A Falvay Attila, Bangó Ferenc, Fejérvári János és Éder György alkotta nemzetközi hírű Kodály Vonósnégyes korábban még sosem koncertezett Oroszországban.


Az emlékév keretében több más programot is szervez az intézet, köztük közös mesterkurzust a Kodály Intézettel, az UniCum Laude együttes hangversenyét, a zeneszerző életét bemutató kiállítást a Csajkovszkij Konzervatóriumban, valamint a Győri Balett fellépését Nyizsnij Novgorodban.
Pondelok, 2017, september 18  |  dubrovay lászló baráti kristóf