A gáláns indiák

Megjelent az Orfeo Zenekar legújabb Rameau-lemeze A gáláns indiák (Les Indes galantes) címmel. A Vashegyi György karmester, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus 2018 februárjában vette fel új lemezének anyagát, melyet a budapesti közönség a 2018-as Régizene Fesztivál keretében hallhatott először élőben. A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar 2014 óta a Versailles-i Barokk Zenei Központtal (CMBV) együttműködve több francia barokk operaritkaságot mutatott már be.
Jean-Philippe Rameau 1735-ben komponálta az operát, melynek szövegkönyvét Louis Fuzelier írta. Az első premier 1735 augusztusában, a kibővített változaté 1736 márciusában volt a párizsi operában. A Glossa Music kiadó gondozásában kiadott lemezen olyan lenyűgöző énekes szólisták hallhatók, mint Chantal Santon-Jeffery, Katherine Watson, Véronique Gens, Reinoud van Mechelen, Jean-Sébastien Bou és Thomas Dolié.
Vashegyi György a francia opéra-ballet 1761-es átdolgozását választotta a frissen elkészült lemezre. Korábban Rameau Naïs című operáját is rögzítette a két együttes, aminek felvételére 2017 márciusában került sor a Müpában.
De kik azok az "indiák"? Hát az indiánok! A szerző a francia operatípusok közül a könnyed opéra-ballet-t választotta, témájául pedig egy egzotikus környezetben játszódó történet szolgált. A téma „igazi indiánok" párizsi látogatása után merülhetett fel Rameau-ban. Történt ugyanis, hogy 1725. november 25-én Agapit Chicagou indián törzsfőnök és öt társa érkezett Franciaországba, még XV. Lajos is fogadta őket. Az Olasz Színházban saját táncaikat mutatták be, ahol jelen volt Rameau is, és ez inspirálta Les Sauvages (A vadon) című rondóját, majd később magát A gáláns Indiákat. Rameau először csak a mű egy részét készítette el, és 1735. augusztus 23-án csak az első három tételt mutatták be az Académie Royale de Musique-ban. A komponista ezután prológ plusz négy felvonásra kibővítette a darabot, amit 1736. március 10-én állítottak színpadra, ugyanott.

A darab műfaja operabalett, hangvétele könnyed és elegáns. Előjátékból és négy felvonásból álló cselekménye négy különálló történetet mutat be, valamennyi távoli és különleges környezetbe kalauzolja a nézőt és a hallgatót. Az első az Oszmán Birodalomban, a második a perui inkák között, a harmadik Perzsiában, a negyedik pedig az amerikai indiánok földjén játszódik. Jelen előadás az 1761-es verzió bemutatása, amelyben a prológust három felvonás követi. A perzsák (Les Fleur – A virágok) kimaradnak. A cselekmény minden esetben a szerelem körül forog, s a végkifejlet minden esetben boldog. Rameau számára az egzotikum rendkívül színes, energikus és hallatlanul karaktergazdag zene komponálására ad lehetőséget; a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar vokális partnerei azok a nemzetközi hírű szólisták, akik Vashegyi György és a Versailles-i Barokk Zenei Központ korábbi közös produkcióiban már többször sikert arattak.
Az előadás bemutatóját egy éve, 2018 februárjában tartották a Müpa és a Versailles-i Barokk Zenei Központ együttműködésében, Francine és Arnoul Charoy, valamint a Budapesti Francia Intézet támogatásával. A kottaanyag forrása: Opera omnia Rameau (közreadta: Sylvie Buissou) Bärenreiter Kiadó, Kassel · Bázel · London · New York · Prága.
Pondelok, 2019, marec 4  |  lemezbemutató vashegyi györgy barokk opera