Hangszerművészet a Kárpát-medencében

virtuális hangszerkiállítás zenei vonatkozású ipar- és képzőművészeti alkotásokkal, portréfilmek hangszerész mesterekről a Magyar Hangszermíves Céh rendezésében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával

A virtuális programban 12 dokumentumfilm (mesterek portréi, műhelyek és hangszerek bemutatásai) és 8 internetes fotókiállítás (fotómontázsok zenei aláfestéssel és szöveges ismertetőkkel a kiállításra szánt hangszerekről és képzőművészeti alkotásokról) kerülnek publikálásra 2020. november 30-ától heti rendszerességgel a Magyar Hangszermíves Céh YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán, valamint a Magyar Művészeti Akadémia honlapján és közösségi oldalain, továbbá a résztvevő szakmai szervezetek online felületein.
Pondelok, 2020, november 30

70 éves a MÁNE – „A Magyar Állami Népi Együttes alapküldetése, feladatai és céljai hetven éve nem változtak"

„Vallom, hogy a színpadi néptánc létezése egy nemzet számára nemcsak művészet, hanem identitásforrás is." Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja az évfordulós rendezvényekről, és persze személyes művészi hitvallásáról is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

Streda, 2021, september 1

Szent Korona-kilátót és Fekete György-emlékoszlopot avattak Kisgyőrben

2021. augusztus 28-án ünnepélyes keretek között adták át a Szent Korona-kilátót és professor emeritus Fekete György emlékoszlopát Kisgyőrben. A rendezvényen köszöntőt mondott Kékedi László polgármester és Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke. A kilátót és a hozzá tartozó beruházásokat Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő, az emlékoszlopot Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke adta át.

Pondelok, 2021, august 30

Tápláló gyökér

Galánfi András fafaragó, népművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja munkáiból nyílt rendhagyó szabadtéri tárlat Hajdúszoboszlón, a fürdő előtti sétányon. A Kossuth-díjas hajdúszoboszlói népművész, népi iparművész, tanár, előadóművész, Hajdúszoboszló díszpolgára életútját Czeglédi Gyula polgármester méltatta a tárlatmegnyitón. A Tápláló gyökér című kiállítás az általa vezetett létavértesi alkotótábor ideje alatt, 2021. augusztus 21. és 26. között tekinthető meg.

Utorok, 2021, august 24

Halmos Béla népzenész, népzenekutató 75 éves lenne

Halmos Béla Széchenyi-díjas előadóművész, népzenekutató, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja hetvenöt éve, 1946. június 4-én született Szombathelyen. Sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért dolgozott, 2013 nyarán bekövetkezett váratlan haláláig. Halmos Bélára az MTVA Sajtóarchívumának portréja segítségével emlékezünk.

Piatok, 2021, jún 4

„A népzene is mindig a hagyományt fenntartó közösség szolgálatában állt"

Interjú Eredics Gáborral

„A zenész számára is a gyakorlás egy szokásos »home office« tevékenység" – meséli Eredics Gábor, népzenész, zenetanár, a Kossuth-díjas Vujicsics együttes alapítója, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, akit a kulturális élet újraindulásáról, és Bartók Béla szellemi örökségéről is kérdeztünk. (Kurucz Éva interjúja)

Utorok, 2021, jún 1
Posledný