Jankovics Marcell-kiállítás Varsóban

Jankovics Marcellre emlékező kiállítás nyílt 2022. szeptember 15-én Varsóban, ahol a megnyitón lengyelországi bemutatóként levetítették a tavaly elhunyt filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, néhai nemzet művésze, az MMA néhai tiszteletbeli elnöke Az ember tragédiája című animációját is. A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig tekinthető meg.
Piatok, 2022, september 16

Déryné ifjasszony

Déryné Széppataki Róza korának legnagyobb magyar színésznője, a magyar nyelvű színjátszás úttörője volt. Halálának 150. évfordulója alkalmából készített tévéjátékot a Déryné Program. Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámájának színpadi és mozgóképes változatát is az MMA tagja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk.

Štvrtok, 2022, september 29

Vidéki Akadémiai Napok Szombathelyen

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata 2022. szeptember 16. és 18. között Szombathelyre látogatott a Vidéki Akadémiai Napok programsorozat keretében. Ezen alkalmak lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy adott megyében, régióban élők megismerjék közelebbről az MMA tevékenységét és tagjait, valamint elősegítik azt, hogy az akadémikusok aktív szakmai kapcsolatokat alakíthassanak ki a helyi művészekkel. A jelenlegi programot fotókiállítás-megnyitó, zártkörű filmbemutató, kihelyezett tagozati ülés, múzeumlátogatások és irodalmi szemelvényekkel színesített borkóstoló tették teljessé.

Pondelok, 2022, september 19

Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező

Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. A Recsk 1950–53 és az Ismeri a szandi mandit? című alkotásait a Magyar Művészeti Akadémia beválogatta a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjeit felvonultató 53 magyar film közé. Dokumentumfilmjeiben majdhogynem minden naturalizmust száműzött, és elmosta a határt játékfilm és dokumentumfilm között.

Štvrtok, 2022, máj 26

Művészek a kamera fókuszában Kolozsváron

A Magyar Művészeti Akadémia, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával és a kolozsvári Bánffy-palotában működő Szépművészeti Múzeummal együttműködve magyar fotósok és filmesek fényképeiből mutat be kiállítást, ami a „kincses városban" május 16. és június 5. között tekinthető meg. A tárlat a budapesti Műcsarnok fennállásának 125. évfordulója alkalmából megrendezett Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek elnevezésű fotókiállítások anyagából nyújt újabb válogatást Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, a kiállítás kurátora gondozásában.

Piatok, 2022, máj 20

Kiosztották a kilencedik Savaria Filmszemle díjait

Hetven alkotással neveztek az idei, már kilencedik alkalommal megrendezett Savaria Filmszemlére, amelyet építészet, formatervezés és kulturális örökség kategóriában hirdettek meg, és május 11–13. között rendeztek Szombathelyen. A szemlét idén is – ahogy indulása óta minden évben – a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A zsűri tagja volt többek között András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze és Kucsera Tamás Gergely filozófus, művészetelméleti szakíró, filmes alkotó, az MMA levelező tagja.

Pondelok, 2022, máj 16
Posledný