sajtóbemutató
2020. január 14., 11 óra

Pesti Vigadó, az MMA székháza
(1051 Budapest, Vigadó tér 2.)

Filmes anyaggal bővült az MMA-lexikon

2020. január 14-én a Pesti Vigadóban, székházában tartotta a Magyar Művészeti Akadémia a www.mmalexikon.hu honlapon elérhető Magyar filmek a kezdetektől napjainkig című, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet gondozásában megjelent online lexikon sajtóbemutatóját, amely a magyar filmkultúra legfontosabb alkotásait mutatja be. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete által 2019-ben elindított lexikon az 1945 utáni évtizedek legfontosabb magyar szépirodalmi műveiről, valamint ezekhez kapcsolódó eseményeiről tesz közzé szócikkeket folyamatosan bővülő adatbázisában. A tavaly bemutatott irodalmi cikkeket követően a lexikon idén film kategóriával gazdagodott. A tervezett ötszáz szócikk a magyar film (beleértve az animációt is) történetét 1912-től napjainkig követi nyomon.
A 2019-ben irodalom kategóriában, majd 2020-ban film műfajában elindított lexikon műközpontú és horizontális megközelítésben, évről évre, időrendben haladva, de számtalan kereszthivatkozást létesítve a vizsgált hatvan esztendő legfontosabb magyar szépirodalmi műveiről, filmjeiről, valamint ezekhez kapcsolódó eseményeiről tesz közzé szócikkeket, amely egyszerre nyújt eligazodást a szakma, az oktatás és a tágabb értelemben vett olvasóközönség számára. A magyar filmeket összegyűjtő lexikon gerincét az egész estés játékfilmek képezik, de számos szócikk foglalkozik a dokumentum-, a rövid-, a kísérleti, az animációs és az ismeretterjesztő film legkiválóbb darabjaival. Az egyes szócikkek felépítése a következő: a filmtörténet és a történelem, valamint a rendezői életmű tekintetében fontos adatok; a téma leírása; a film elemzése (a meghatározó stílus- és műfaji jegyek bemutatása); végül a mű értelmezése. A szócikkeket a filmhez kapcsolódó legfontosabb és legfrissebb szakirodalom felsorolása zárja. A szerkesztőbizottság vezetője Gelencsér Gábor, tagjai Murai András, Pápai Zsolt és Varga Zoltán. Rajtuk kívül a szócikkek szerzői: Barkóczi Janka, Benke Attila, Lakatos Gabriella, Nagy V. Gergő, Záhonyi-Ábel Márk.
Az MMA és kutatóintézetének célja ezzel a vállalkozással, hogy nemcsak az irodalmi és filmes élet, hanem a művelődéstörténet egésze felől tekintve is hatást fejtsen ki. Egyszerre nyújtson eligazodást a szakma, az oktatás és a tágabb értelemben vett olvasóközönség számára.
Az intézet immár öt éve működik azzal a céllal, hogy programjaival hosszú évtizedekre hatást fejtsen ki a művészeti közegre. Ennek jegyében született meg tavaly az intézet online irodalmi lexikonja, és most hasonló formában a filmes lexikon is vezette fel a kiadvány keddi budapesti bemutatóján dr. Kocsis Miklós, az MMA MMKI vezetője.
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, az MMA alelnöke hangsúlyozta: a vállalkozás komoly hiányt pótol azzal, hogy a filmek felől közelíti meg a tárgyát, hiszen bármennyire is fontosak az alkotók, a legfontosabbak maguk a filmek.
Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára hozzátette: az MMA fontos feladata a magyar filmművészet népszerűsítése, ennek jegyében több műfajban is válogatásokat mutattak be a legfontosabb magyar filmekből, de az MMA könyvkiadásának is központi témája a hazai filmművészet, melynek nemzetközi népszerűsítésében is szerepet vállal az akadémia. Az MMA emellett számos filmfesztivált, filmes rendezvényt, díjat támogat, és segíti jelentős magyar filmalkotások restaurálását is.
Dr. Gelencsér Gábor filmtörténész, a lexikon szerkesztőbizottságának vezetője elmondta, hogy nem csupán a játékfilmekre, hanem a többi filmes műfajra is figyelmet fordítottak, csupán a televíziós filmek maradtak ki. Mint kiemelte, a lexikonnal nem szerették volna felforgatni az eddig kialakult filmtörténeti kánont, több ponton azonban finomítottak rajta. A válogatás fő szempontja az esztétikai megközelítés volt, de néhány film társadalom- és intézménytörténeti megfontolásból került be a válogatásba, továbbá az 1945 előtti filmekre is kiemelt figyelmet fordítottak jegyezte meg a főszerkesztő.
Mint közölte, összesen 300 játékfilm, 75 dokumentumfilm, 30 rövidfilm, 25 kísérleti, 10 ismeretterjesztő és 50 animációs film szócikkét tervezik megírni, ebből eddig száz szócikk készült el. Gelencsér Gábor az MTI kérdésére elmondta, a munka később is folytatódik majd: noha a kortárs filmek feldolgozása mindig nehezebb, a legfontosabb például díjnyertes friss munkákról is folyamatosan születnek majd szócikkek.

www.mmalexikon.hu "
 

Utorok, 2020, január 14  |  jankovics marcell dr. kucsera tamás gergely mma-lexikon sajtóbemutató