Lovász Erzsébet: Hírnök, 2008-2012, olaj, vászon, 80x90 cm

"Hogy fényt hozzon…"

Kilenc neves képzőművész szakrális témában készített festménye, szobra, gobelinje és komputergrafikája lesz látható azon a kiállításon, amely szeptember 10-én nyílt meg a budapesti Vízivárosi Galériában az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódóan. 
Az Ars Sacra programjában szerepel továbbá Finta József Templomaim kiállítása, kiállít majd Aknay János, fellép Sebestyén Márta és Berecz András is. 

„Kétségtelen, hogy a hittel eltelt, vallásos áhítatból és elkötelezettségből, a transzcendencia iránti érdeklődésből kegyelmi állapotban születő és mondhatni filozofáló tartalmú, érzelmes és/vagy bölcseleti jellegű kortársi művészetnek újabb és egyre bátrabb, nyíltabb reneszánszát tapasztalhatjuk az utóbbi évtizedekben. Ennek a jelenségnek természetesen nagyon sok oka és összetevője lehet, amelyek közül – jelen összefüggésben – elég csak a következőkre hivatkoznunk. 
Negyvenöt évvel VI. Pál pápa művészekhez szóló üzenete (1964) és tíz évvel II. János Pál pápa elhíresült levele (1999) után, 2009 novemberében XVI. Benedek pápa a Sixtus-kápolnába hívta a művészvilág 260 képviselőjét, ahol Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón a következőképp foglalta össze az egyház és a művészek közötti kapcsolat valós helyzetét és jelentőségét. »Az idők folyamán az egyház és a művészet közötti kapcsolat, törést szenvedett: az egyház megelégedett az egyszerű ábrázolásos művészettel anélkül, hogy lehetőséget adott volna a kornak megfelelő művészet megszületésére. Emellett maga a művészet is feladta valódi küldetését: a szépség keresésének, az isteni misztérium ábrázolásának lehetőségét. Elérkezett az idő, hogy újra megtaláljuk azt, ami közös az egyház és a művészet életében. A találkozó célja, hogy ösztönözze a művészeket: ne váljanak a liturgikus és szakrális művészet előállítóivá, hanem figyeljék meg és tanulmányozzák az egyház szimbólumait, alakjait, történeteit, örökségét. A művész tehetsége képes mindezt hiteles formában megjeleníteni és közvetíteni«. 
 
Ezen a kiállításon tehát valami hasonló törekvést és kisugárzást tapasztalhatunk, dióhéjban. Az itt szereplő nyolc alkotó ugyanis pre- és posztértelemben bejárja a Biblia, illetve az ezzel kapcsolatos fogalmak, események, alakok, jelképek és jelenségek világának egy-egy kisebb vagy nagyobb szeletét, a hitbéli kultúrmúlt egy-egy darabkáját a szentéleteken s az esetleges párhuzam-fenoménokon keresztül egészen a mai idők életérzéseiig. 
A teremtés misztériuma, a megváltottság, az örömhír, a transzcendencia, a megfoghatatlan, a láthatatlan világ iránt őszintén érdeklődő, valamint a hitvalló művészettel kapcsolatban azonban érdemes felhívnunk a figyelmet néhány lényeges és »kijózanító« megállapításra, amelyet maga II. János Pál pápa fogalmazott meg a művészekhez intézett 1999-es, már említett húsvéti levelében. »Mi a különbség a Teremtő és a művész között? – teszi fel a kérdést a pápa – majd így válaszol szentszéki üzenetében: Aki teremt, a létet ajándékozza, semmiből hoz elő valamit, ex nihilo sui et subiecti mondja a latin, s ez olyan tevékenység, amire egyedül a Mindenható képes. Ezzel szemben a művész már valami létezőt használ föl, aminek formát és jelentést ad.«... " 
Novotny Tihamér 
(Ars Sacra – Három kiállítás kapcsán, Kortárs, 2012/1.)


A Hogy fényt hozzon... című tárlaton bemutatják többek között Jovián György Munkácsy-díjas festőművész Statio VII. című munkáját, Katona Katalin Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész vasból és sárgarézből készült, Fényoszlop című szobrát, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikus digitális nyomatát, valamint a tavaly elhunyt Lugossy Mária ötvös- és szobrászművész Corpusát is. Látható lesz még Hager Ritta gobelinművész, Lovász Erzsébet festőművész, a fiatalabbak közül Bohus Áron és László Dániel festőművész, valamint Mátrai Erik multimédia-művész szakrális ihletésű munkája. A tárlatot Novotny Tihamér művészettörténész nyitja meg.

Szeptember 14. és 22. között rendezik meg idén az Ars Sacra Fesztivált (Szakrális Művészetek Hete). Az egyhetes, országos programsorozatban többek között komolyzenei koncert, kiállítás, filmvetítés, szakrális séta, közös áhítat lesz látogatható. Kiállít Aknay János (Jézus élete - Aknay János, ef. Zámbó István, Tábori Csaba), koncertet ad többek között Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Sebestyén Márta (Tizenöt zsoltár – szeptember 19.), mesét mond Berecz András (Berecz András énekes, mesemondó estje – szeptember 16.) szeptember 14-én, az Építészek Háza Kós Károly termében látható lesz Finta József Templomaim kiállítása, a fesztivál nyitónapján pedig a Templomok éjszakája várja az érdeklődőket.

Meghívó itt...
9 Сентябрь 2013 г.  |  kiállítás