Fotó: Csibi Szilvia

Operavacsora – az ország példaképei, a példaképek országa

2016. szeptember 11-én az Operaházban hagyományteremtő estet rendeztek az Operaház és az MMA együttműködésében. Az ún. OperaVacsorán a 75 éves Medveczky Ádám karmestert köszöntötték. Az eseményen a Magyar Művészeti Akadémia részéről Marton Éva Magyar Szent István Renddel kitüntetett operaénekesnő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja, elnökségi tag, Szemadám György festőművész, az MMA rendes tagja, elnökségi tag, Tamás Menyhért író, költő, az MMA rendes tagja, elnökségi tag és dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára vett részt.
Az Opera, mint az összművészetek palotája, hagyományteremtő céllal indította útjára az Operavacsora – az ország példaképei, a példaképek országa elnevezésű programját. Az intézmény minden évad elején, az Operaház színpadán díszvacsorát tervez adni neves, díjakkal kitüntetett művészek, sportolók számára. Az idei esemény kapcsán a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Állami Operaház együttműködést kezdeményezett a kulturális értékek védelme és gyarapítása, a művészeti és történeti hagyományok megőrzése, a magas színvonalú művészi alkotómunka közösségi feltételeinek megerősítése, a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó képviselőinek személyes megbecsülése céljából.

Az esten, melyen az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről részt vett dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, dr. Kucsera Tamás Gergely köszöntőjében szólt a Magyar Állami Operaház és az MMA közti együttműködésről és külön is köszöntötte a 75. életévét betöltött Medveczky Ádám karmestert, az MMA rendes tagját, az Opera korábbi főzeneigazgatóját, aki az idei első Operavacsora díszvendége volt.
Ajándéka egy  Az Operaház örökös tagjai című emlékkönyv, a kiadvány egy új sorozat első kötete. A Medveczky Ádámról szóló rész négy nagyinterjút tartalmaz, amelyet Csúri Ákos újságíró készített még 2012-ben, ezt egészíti ki Ókovács Szilveszter nyári, ötödik interjúja.
Emellett egy ifjúkorában vezényelt Erkel: Hunyadi László – keresztmetszet című filmfelvétel zenei anyagának dupla CD kiadása Simándy József címszereplésével, aki idén lenne 100 esztendős. A hanganyag kiadását az MMA támogatta. A 135 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált emlékkönyv és a Hunyadi-lemez az Operaház boltjában kapható.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadott CD-n egy 1977-es Hunyadi László-előadás keresztmetszete hallható.

Közreműködik: Simándy József (Hunyadi László), Palcsó Sándor (V. László), Ütő Endre (Czillei Ulrik), Sólyom-Nagy Sándor (Gara nádor), Kincses Veronika (Gara Mária), Horváth Eszter (Szilágyi Erzsébet), Takács Klára (Hunyadi Mátyás), Katona Lajos (Szilágyi Mihály), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Magyar Rádió és Televízió Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Medveczky Ádám

Az estre meghívást kaptak a Nemzet Színészei, a Mozgókép Mesterei, a Nemzet Sportolói, a Magyar Állami Operaház Mesterművészei, a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai, valamint megyei jogú városok vezetői és egy díszvendég város (Gyula) vezetősége is.
Az eseményen felléptek a IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny győztesei.
14 Сентябрь 2016 г.  |  szemadám györgy marton éva tamás menyhért medveczky ádám kucsera tamás gergely