A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át a pécsi Kodály Központban. A szakmai zsűri összesen tizennégy díjat ítélt oda. A díjakkal járó pénzjutalmat a fesztivál szakmai partnere, a Magyar Művészeti Akadémia biztosította. A díjátadó ceremónián dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott: minden találkozó annyira sikerül jól, amennyire az fontos a megjelenteknek. A POSZT szerinte egy nagyon jól sikerült esemény volt, hiszen "akik megjelentek, azok beletették szívüket-lelküket, akiknek szólt, azok pedig jól érezték magukat". Emlékeztetett: az MMA már szinte köztestületi működése óta ott van a POSZT-on és támogatja azt.
A POSZT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színházban mutatták be, a meghívott előadásokat Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból.
A fődíjat elnyerő Woyzeck ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, aki egyébként A legjobb harminc év alatti férfi színész kategóriájában is kapott díjat a Vígszínház Diktátor című darabjában nyújtott alakításáért. (A Woyzeck szövegkönyvét Kiss Csaba Büchner drámájának fakszimile fordítása alapján Vecsei H. Miklós készítette.) A legjobb rendezésért járó díjat Sebestyén Aba, a budapesti Radnóti Színház 10 című darabjának rendezője kapta, és a közönségzsűri is ennek a produkciónak ítélte oda a különdíját.
A legjobb férfi mellékszereplőnek, Erdei Gábornak a díjkiosztón
az MMA rendes tagja, Haumann Péter, míg a legjobb női főszereplőnek, Szirtes Ági színművésznek (a Katona József Színház Rozsdatemető 2.0 című előadásában nyújtott alakításáért) Kucsera Tamás Gergely főtitkár adta át a díjat. A további díjazottak listáját a poszt.hu oldalon lehet megtekinteni.
A Magyar Művészeti Akadémia a díjakat 300-300 ezer forint összegben; míg a Szakmai Regisztrációs Program pályázati alapját 750 ezer forinttal támogatta.
A fesztivál ideje alatt további színházi produkciók, szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók, virtuális plakátkiállítás, valamint színházmarketing konferencia is várta az érdeklődőket. A POSZT idei díszvendége Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze volt.
16 Июнь 2019 г.  |  kiss csaba díjátadó haumann péter dr. kucsera tamás gergely poszt 2019