Szövetbe öltött hagyomány

Újragondolt viseletek a Katona József Nemzeti Színházban

A Magyar Művészeti Akadémia Kecskeméti Regionális Munkacsoportjának támogatásával elismert hazai viseletkészítők munkáiból nyílt kiállítás december 3-án a Kecskeméti Nemzeti Színházban. A Szövetbe öltött hagyomány című tárlat 2024. február 11-ig látogatható a színház bal oldali páholyfolyosóján. 
5 Декабрь 2023 г.

Ősforrások

Juhász Zoltán egy gyimesi lassú magyaros megtalálásáról, mívesen faragott pásztorfurulyáról és arról a tapasztalatáról, hogy a magyar társadalom kisközösségek formájában is újraépíti önmagát
 
A Prima Primissima díj idei jelöltjei között találjuk Juhász Zoltán népzenész, népzenekutatót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, aki a Kárpát-medencében fellelhető hagyományos furulya- és dudajáték nyomába eredt közel fél évszázaddal ezelőtt. A Zeneakadémián és az Óbudai Népzenei Iskolában tanít, számítógépes eurázsiai összehasonlító elemzéseit számos nemzetközi és hazai publikációban ismertette. Vallja, hogy a flow-élmény, amely a természet működtetésében résztvevő embernek jut – és talán jár is – megnyilvánul a zenélésben.

15 Ноябрь 2023 г.

Népzenei örökségünk megőrzéséért

Eredics Gábor a Dankó Rádió szavazásáról

A Dankó Rádió indította útjára a szavazást, amelyben a közönség az év magyar nótájára szavazhat. A győztest november 23-án, a rimaszombati Dankó Klub koncertjén jelentik be hivatalosan. Már megvan az a harminc dal, amelyek közül a közönség kiválaszthatja az év magyar nótáját.

10 Ноябрь 2023 г.

Junior Prima díjat kapott Marton Károly

Tizenharmadik alkalommal támogattak sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket Junior Prima díjjal. A szakmai szervezetek jelöléseiből öt tagból álló zsűri választotta ki a harminc év alatti díjazottakat, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Marton Károly, az MMA művészeti ösztöndíjasa is az elismert tehetségek között van.

31 Октябрь 2023 г.

„Hatalmas szabadságot nyersz a mesével"

Fábián Éva gyerektáncházról, történetmondásról, népzenei oktatásról

Fábián Éva népi énektanár, mesemondó, az MMA levelező tagja. Büszke arra az örökségre, amit bukovinai székely családjából hozott. Örül tanítványai sikereinek, és az Egyszólam és a Kalamajka együttes második generációjának. Akadémiai tagságára még mindig „rácsodálkozik" – nagy alázattal beszél arról a hatalmas szakmai munkáról, amit negyven éve fáradhatatlanul végez a népzene, néptánc, népmese és annak oktatása terén. 

20 Октябрь 2023 г.

„A zene nem magánosok kedvtelése, hanem lelki erőforrás"

A magyar népzenei kultúra örök és ma is él

Sikerrel lezajlott a III. Pécsi Kodály Népdal Maraton, melynek október 13-án a Kodály Zoltán Gimnázium adott otthont Pécsett. Kiváló felkészültségű énekegyüttesek és szólisták biztosították a hagyományokhoz méltó magas színvonalat. Kicsik, nagyok és szépkorúak egyaránt színpadra léptek. A kiemelkedő seregszemlét a Magyar Művészeti Akadémia Pécsi Regionális Munkacsoportja támogatta. 

20 Октябрь 2023 г.
Последний