Nagybörzsönyi tábor a Gazdaság és kultúra pályázat nyerteseinek

Értéke annak van, amit mi elismerünk – ez éppúgy igaz a pénzre, mint a művészetre. Az előbbi az értéket materiálisabb, racionálisabb értelemben közelíti meg, míg a művészet az esztétikai tartalmát ragadja meg. Ezt a kettős értékrendet kapcsolta össze a „Gazdaság és Kultúra Econventio Alkotói Tábor", amely az Econventio Pénzügyi Kultúra Központ és a Magyar Művészeti Akadémia közös szervezésében valósult meg 2015. október 25. és 29. között Nagybörzsönyben. A tábor a hasonló nevű alkotói pályázat során díjazott diákok számára szervezett program volt.
Október 25-én, vasárnap az Econventio munkatársai fogadták a diákokat a Pénzügyi Kultúra Központban, ahol az egyesület elnöke, Sápi Ákos köszöntötte a résztvevőket. A tanulók és az őket kísérő pedagógusok megtekintették a központ azon irodáit és termeit, amelyeknek falait a tábor során készült alkotások fogják díszíteni.
Másnap délelőtt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke tartotta meg Népmesei számok és pénzek című előadását, amely során a gyerekek megérthették a mesékben megjelenő számok mélyebb jelentését, valamint azt, hogy milyen szimbólumok kapcsolódnak a mesevilág különböző – anyagi és eszmei – értékeihez. Délután Haris László, a Magyar Művészeti Akadémia fotóművésze tartott egy bemutatót a fotógráfia történelmének néhány kiemelt fotóiról, valamint a saját munkásságán keresztül is kihangsúlyozta, hogy mit is jelenthet egy fotós számára a valóság és az igazság ábrázolása.
Kedden Szemadán György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja érkezett a táborba egy dokumentumfilmmel, amely bemutatta Észak-Oszétia értékeit, szépségeit és közös pontjait az oszét és a magyar kultúrának.
Szerdán Simon Károly, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője adott elő. Képeivel a hosszú és összetett utat mutatta be a tervezéstől a kivitelezésig. A diákok megtudták, milyen fontos megtalálni az iparművészetben a funkció, a forma és a szerkezet összhangját, legyen szó akár egy kilincs akár egy vonat megtervezéséről.
Az ifjú alkotók minden nap részt vettek az Econventio Pénzügyi Kultúra Központ trénerei által tartott gyakorlatorientált, gazdasági témájú tréningeken, valamint csapatépítő és kreatív foglalkozásokon. A kellemes hangulatú közös munka között jutott idő megcsodálni Nagybörzsöny látnivalóit egy kis felfedezőtúra és egy kisvasút körút keretében. Az egymást követő műhelyfoglalkozások során a diákok közösen készítették el azokat a műveket, amelyek az Econventio irodáit ékesítik majd.
2 Ноябрь 2015 г.  |  pályázat