Művészeti kismonográfiák

A Millenárison, az Art Market Budapest 2016 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron mutatták be a HUNGART Egyesület kismonográfia-sorozatának idei öt kötetét, köztük az Aknay Jánosról, az MMA rendes tagjáról és Bohus Zoltánról, az MMA rendes tagjáról szólót.
A HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének közös művészeti standjánál mutatták be az egyesület kismonográfia-sorozatának köteteit. Az ünnepélyes bemutatón a könyveket Sárkány Győző grafikusművész, a Hungart elnöke, dr. Szeifert Judit művészettörténész, a könyvsorozat szerkesztője, Fehér Dávid művészettörténész, Nagy T. Katalin művészettörténész, Novotny Tihamér művészettörténész és Tolnay Ottó író ismertette.
Az öt kötet Aknay János, Bohus Zoltán, Lakner László, Méhes László, Nádler István művészetét mutatja be.
Aknay János (Nyíregyháza, 1949. február 28.) Kossuth-díjas festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a MAOE elnöke.
Bohus Zoltán (Endrőd, 1941. december 21.) Kossuth-díjas üvegszobrász művész, 2014-óta a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.
 
A HUNGART Vizuális Művészek Közös Jogkezelő Társasága Egyesület a képző-, ipar- és fotóművészek szerzői jogainak kollektív kezelésére 1997-ben létrejött szervezet. A Hungart 2009 óta évente általában évi 3-5 kötettel jelentkező kétnyelvű (angol—magyar) kismonográfia-sorozatot jelentet meg, amely kortárs képző-, ipar- és fotóművészek munkásságát dolgozza fel. Az egyesület által eddig kiadott 35 kismonográfia hiánypótló a vizuális művészeti szakmában és a hazai művészeti könyvpiacon. A könyvsorozat hozzájárul a jelenkori magyar művészet dokumentálásához, szellemi értékeinek megőrzéséhez, valamint hazai és nemzetközi megismertetéséhez.
17 Октябрь 2016 г.  |  könyvbemutató aknay jános bohus zoltán