Emlékmű Cserny Józsefnek

A Farkasréti temetőben május 3-án avatták fel Cserny József Kossuth-díjas iparművész, ipari formatervező Budahelyi Tibor szobrászművész által készített síremlékét. Az eseményen Keserü Katalin művészettörténész mondott méltató beszédet.

Cserny József a magyar design mint klasszikus értelemben vett ipari formatervezés vezető egyénisége. Fő területe a (közúti és vízi) járműtervezés és szállítás ezek úgyszólván minden fajtája és vonatkozása. Terveit a rajzoktól a modell, sőt a prototípus elkészítéséig többnyire maga készítette. A járműdesign gyakorlása során szerzett tapasztalatait kiterjesztette az élet számos más területére, így a "totális design" egyik képviselőjének tekinthető. Egyszerre formatervező, konstruktőr és feltaláló. Témáit funkcionálisan közelíti meg: vizsgálja a jármű célját (a helyváltoztatáson túlmenő speciális rendeltetést lakás, szállítás, kábeltelepítés, teheremelés, bányamentés, egyéni és tömegközlekedés, tűzoltás, mezőgazdasági munkák, vízi közlekedés stb.) és működési elveit (súrlódás legyőzése, energia, motorok, segédmotorok, hajtómű, áttételsebesség, rakfelület, karosszéria stb.). A természet iránti alázat vezette el a világmodellben való tervezői felfogáshoz, szimbólumának megértetéséhez, tanításához. A Táltos Klub néven ismert szellemi műhely feltalálója és több mint 15 éven keresztül fenntartója, kiállításokkal és kedd esténkénti gazdag választékú színes előadásokkal. A zene, a képzőművészet, az irodalom és az építészet szabadsága mellett a design szellemtörténetét fogalmazta meg: az energia-anyag, eszme, technológia, vagyis az AtyaFiúSzentlélek háromszögben való gondolkodást. 

1962-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskolán, mint az egyik legelső ipari formatervező. Kaesz Gyula, Borsos Miklós és Dózsa-Farkas András tanítványa volt. 1967-től a legváltozatosabb formákban vett részt a Magyar Iparművészeti Főiskola oktatási tevékenységében, majd 1994 óta a Soproni Egyetem munkájában, utóbb mint az Alkalmazott Művészeti Intézet tanácsának elnöke. 1997-től a Moholy-Nagy László ösztöndíjbizottság tagjaként,  2001-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem Habilitációs Bizottságának tagjaként is dolgozott. A hazai szimpózium-mozgalom egyik vezéralakja. 1975-ben egyik megalapítója az iskolateremtő erejű Zsennyei Műhelynek, ahol 1978-tól évente rendezték meg a gyakorló tervezőművészek nemzetközi fórumát. Nyitott személyisége, karizmatikus egyénisége a legjobb designereket, művészeket és építészeket vonzotta Zsennyére. 1986 és 1990 között a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Szimpóziumok és Alkotótelepek Tanácsának elnöke. 1989-től évente szervezett regionális szimpozion-találkozókat, és jelentős nemzetközi design-szimpóziumokon vett részt. 1990-től Péter Ágnessel szerkesztette a Symposion c. folyóiratot. 1993-tól a Symposion Társaság elnöke. 19961998-ig a LÉPÉS A JÖVŐBE designpályázat zsűrielnöke volt. 

2 Май 2013 г.  |  cserny józsef síremlék